Gatemagasinet MOT

Gatemagasinet MOT Gatemagasinet ASFALT MOT-selger Reidar Foto: Maja Hagen Torjussen

Vår­en 2023 begyn­te ASFALT-sel­ger Rei­dar å også sel­ge Gate­ma­ga­si­net MOT i Kris­tian­sand. 

Selgerportrettet:

– Man vil finne ut av hvilke systemer det er noe gærent med her i verden

Rei­dar stu­der­te i sin tid his­to­risk filo­so­fi og har pub­li­sert 180 video­er på Rei­dar TeVe. I dag sel­ger han to for­skjel­li­ge gate­ma­ga­si­ner, og latin og frem­med­ord leder ham på rei­ser til ny kunn­skap.

Tekst og foto: Maja Hagen Tor­jus­sen

Hjem­me i Stav­an­ger lager Rei­dar espres­so på mokka­kan­ne hver mor­gen. Han hiver oppi kaf­fen, set­ter den på steke­pla­ta, og skrur på til det piper ut av stål­kan­na.

Rei­dar har solgt Gate­ma­ga­si­net ASFALT i Stav­an­ger i syv år og begyn­te like før han fyl­te fem­ti. Som ung var han møbel­mon­tør og isbil­sjå­før, og frak­tet Hen­nig-Olsen-is til butik­ker. I Oslo stu­der­te han idé­his­to­rie, noe som har far­get ham som per­son.

Den­ne vår­en kom Rei­dar til Kris­tian­sand på ferie for å vri litt om i hver­da­gen, rei­se og sjek­ke trøk­ket and­re ste­der. 

Han begyn­te å sel­ge Gate­ma­ga­si­net MOT, og har jevn­lig kom­met til­ba­ke til Kris­tian­sand siden. Gate­ma­ga­si­net MOT traff ham på Meny på Grim i Kris­tian­sand en tors­dag, og dagen etter hør­te jour­na­lis­ten noen syn­ge Lady Gaga og Brad­ley Cooper med låta Shal­lows fra det fjer­ne midt i Stav­an­ger sen­trum. 

Rundt hjør­net sto Rei­dar med real inn­le­vel­se, PA-anlegg, teg­nin­ger og ASFALT-maga­si­ner for salg.

«Hvor­dan kom du deg hit så kjapt,» spur­te han.

«Jeg skul­le til å spør­re deg om det sam­me,» svar­te jour­na­lis­ten.

- En kara­oke­vert i Stav­an­ger sa at det er jo enkelt; du går bare ned på de høye tone­ne og det blir minst like bra.

Shal­lows med PA-anlegg

Til­ba­ke i Kris­tian­sand ble det ålreit å ta et inter­vju.

Hvor­for begyn­te du å syn­ge på akku­rat den låta, Shal­lows?

– Jeg var på kara­oke­bar i Kris­tian­sand i juni og da var det ei som lur­te på om jeg vil­le syn­ge Shal­lows med hen­ne, og det tak­ket jeg jo ja til. Siden har jeg fått litt hang-up på san­gen.

Men Lady Gaga går jo helt vilt høyt i tona, hvor­dan mest­rer du det uten å sprek­ke?

– En kara­oke­vert i Stav­an­ger sa at det er jo enkelt; du går bare ned på de høye tone­ne og det blir minst like bra. Det får en god virk­ning, sier han med glimt i øyet.

Frem­med­ord, humor og kunn­skap

Rei­dar liker å leke med språ­ket, fin­ne sam­men­hen­ger via fan­ta­si, filo­so­fi og kunst­ut­trykk – fra da han stu­der­te idé­his­to­rie.

– Ibsen kal­te vel idea­ler for løg­ner i et av styk­ke­ne. En kame­rat sier det kan­skje bed­re; det er bed­re med et gram prak­sis enn ti tonn teori!

Med Rei­dar er orde­ne gøye. Etter­som han ikke snak­ker engelsk i det dag­li­ge skjøn­te han at han ikke helt hus­ka om «shal­lows» betyd­de dypt vann eller det mot­sat­te, og det var jo kjekt å for­stå at det betyd­de grun­na. Han slo det opp. For det må han all­tid.

- Så har man jo frem­med­ord i det nors­ke språ­ket. Jeg bru­ker dem kan­skje litt ofte, men man irri­te­rer seg jo litt over dem. Da er det bare å slå de opp. Ta pala­ta­li­se­ring, for eksem­pel. Ingen skjøn­ner jo hva det er før man har sjek­ket. 

Rei­dar demon­stre­rer med noen trøn­ders­ke utta­lel­ser av ord der tun­ga går helt opp i ganen. 

– Noen frem­med­ord irri­te­rer meg så mye, men det er hjerne­gym­nas­tikk. Og spe­si­elt med latin er det spen­nen­de å begi seg ut på en slags rei­se i de euro­pe­is­ke språ­ke­ne og fin­ne opp­hav til hvor hva kom­mer fra. Da for­står man mer om kri­ger, språk og impe­ri­er og så vide­re.

Som man­ge i ung alder vil man fin­ne ut av hvil­ke sys­te­mer det er noe gærent med her i ver­den.

Idé­his­to­rie og his­to­risk filo­so­fi

Da Rei­dar stu­der­te idé­his­to­rie var han spe­si­elt fasci­nert av Hobbes, Der­ri­da og Rosseau. Han er litt brydd av beteg­nel­sen idé­his­to­rie. Det han mener idé­his­to­rie egent­lig er, er his­to­risk filo­so­fi. 

– Jeg er gene­relt litt lei av ordet idé!

Han skrev eksa­mens­opp­ga­ven sin om renes­san­sen, Giorgio Vasari og kunst­his­to­rie. Han var spe­si­elt inter­es­sert i Ita­lia og hvor­dan kuns­ten utvik­let seg fra 1400-tal­let og den Luthers­ke kir­ka. Teo­lo­gi­en, ikke minst, har inter­es­sert ham.

– Hva moti­ver­te til å stu­de­re det jeg kan­skje nå skal kal­le his­to­risk filo­so­fi?

– Som man­ge i ung alder vil man fin­ne ut av hvil­ke sys­te­mer det er noe gærent med her i ver­den.

–  Fant du ut av det?

– På en måte. Etter at jeg had­de tatt eksa­men fikk jeg litt blues og melan­ko­li, men jeg fant en stør­re for­stå­el­se og nye inter­es­ser. Også ting jeg les­te meg opp påom mid­del­al­de­ren og teo­lo­gi­en der­fra var spen­nen­de.

– Hva fra mid­del­al­de­ren opp­le­ver du har størst rele­vans i dag?

Mye av tanke­gan­gen fra mid­del­al­de­ren hol­der seg kan­skje mer rele­vant i dag enn de fles­te and­re ting i den­ne moder­ne ver­den som er så for­vir­ren­de. Folk blir ikke sett og vi blir alle litt som fra låta til Tal­king Heads – Road to Now­he­re som David Byr­ne skreiv i 1985. Jeg liker 80-talls­mu­sik­ken.

Det er bed­re med et gram prak­sis enn ti tonn teori!

Rei­dar TeVe

Med mye på hjer­tet, og et alvor hvor humo­ren ald­ri er langt unna, opp­ret­tet Rei­dar «Rei­dar TeVe» i for­fjor. Rei­dar pub­li­ser­te video­ene på en Face­bo­ok-kanal, og sene­re bidro en tek­nisk kom­pis med å pub­li­se­re på YouT­ube.

– Hva er omfan­get til Rei­dar TeVe nå?

Jeg tror det ble 180 video­er og jeg har vel 40 føl­ge­re på YouT­ube.

– Er du for­nøyd med følger­an­tal­let?

Nja. Det had­de vært gøy med fle­re, men video­ene skul­le nok hatt litt bed­re kva­li­tet. Det at det går litt fort kan av og til stå i vei­en for suk­sess! 

Les deg opp!

Under Gate­mar­ke­det i Kris­tian­sand i år solg­te han Gate­ma­ga­si­net MOT og slo fast til kun­de­ne:

«Kjøp maga­si­net, les deg opp! Da stil­ler du ster­ke­re i dis­ku­sjo­ner!» 

– Du som sel­ger både ASFALT og MOT; Hva er for­skjel­len på de to maga­si­ne­ne?

Gate­ma­ga­si­net ASFALT er vel­dig tri­ve­lig, og Gate­ma­ga­si­net MOT er røf­fe­re.

Les hele artik­ke­len i utga­ve nr. 5 av Gate­ma­ga­si­net MOT 2023