Våren 2023 begynte ASFALT-selger Reidar å også selge Gatemagasinet MOT i Kristiansand.
Tekst og foto: Maja Hagen Torjussen
Hjemme i Stavanger lager Reidar espresso på mokkakanne hver morgen. Han hiver oppi kaffen, setter den på stekeplata, og skrur på til det piper ut av stålkanna.
Reidar har solgt Gatemagasinet ASFALT i Stavanger i syv år og begynte like før han fylte femti. Som ung var han møbelmontør og isbilsjåfør, og fraktet Hennig-Olsen-is til butikker. I Oslo studerte han idéhistorie, noe som har farget ham som person.
Denne våren kom Reidar til Kristiansand på ferie for å vri litt om i hverdagen, reise og sjekke trøkket andre steder.
Han begynte å selge Gatemagasinet MOT, og har jevnlig kommet tilbake til Kristiansand siden. Gatemagasinet MOT traff ham på Meny på Grim i Kristiansand en torsdag, og dagen etter hørte journalisten noen synge Lady Gaga og Bradley Cooper med låta Shallows fra det fjerne midt i Stavanger sentrum.
Rundt hjørnet sto Reidar med real innlevelse, PA-anlegg, tegninger og ASFALT-magasiner for salg.
«Hvordan kom du deg hit så kjapt,» spurte han.
«Jeg skulle til å spørre deg om det samme,» svarte journalisten.
- En karaokevert i Stavanger sa at det er jo enkelt; du går bare ned på de høye tonene og det blir minst like bra.
Shallows med PA-anlegg
Tilbake i Kristiansand ble det ålreit å ta et intervju.
– Hvorfor begynte du å synge på akkurat den låta, Shallows?
– Jeg var på karaokebar i Kristiansand i juni og da var det ei som lurte på om jeg ville synge Shallows med henne, og det takket jeg jo ja til. Siden har jeg fått litt hang-up på sangen.
– Men Lady Gaga går jo helt vilt høyt i tona, hvordan mestrer du det uten å sprekke?
– En karaokevert i Stavanger sa at det er jo enkelt; du går bare ned på de høye tonene og det blir minst like bra. Det får en god virkning, sier han med glimt i øyet.
Fremmedord, humor og kunnskap
Reidar liker å leke med språket, finne sammenhenger via fantasi, filosofi og kunstuttrykk – fra da han studerte idéhistorie.
– Ibsen kalte vel idealer for løgner i et av stykkene. En kamerat sier det kanskje bedre; det er bedre med et gram praksis enn ti tonn teori!
Med Reidar er ordene gøye. Ettersom han ikke snakker engelsk i det daglige skjønte han at han ikke helt huska om «shallows» betydde dypt vann eller det motsatte, og det var jo kjekt å forstå at det betydde grunna. Han slo det opp. For det må han alltid.
- Så har man jo fremmedord i det norske språket. Jeg bruker dem kanskje litt ofte, men man irriterer seg jo litt over dem. Da er det bare å slå de opp. Ta palatalisering, for eksempel. Ingen skjønner jo hva det er før man har sjekket.
Reidar demonstrerer med noen trønderske uttalelser av ord der tunga går helt opp i ganen.
– Noen fremmedord irriterer meg så mye, men det er hjernegymnastikk. Og spesielt med latin er det spennende å begi seg ut på en slags reise i de europeiske språkene og finne opphav til hvor hva kommer fra. Da forstår man mer om kriger, språk og imperier og så videre.
Som mange i ung alder vil man finne ut av hvilke systemer det er noe gærent med her i verden.
Idéhistorie og historisk filosofi
Da Reidar studerte idéhistorie var han spesielt fascinert av Hobbes, Derrida og Rosseau. Han er litt brydd av betegnelsen idéhistorie. Det han mener idéhistorie egentlig er, er historisk filosofi.
– Jeg er generelt litt lei av ordet idé!
Han skrev eksamensoppgaven sin om renessansen, Giorgio Vasari og kunsthistorie. Han var spesielt interessert i Italia og hvordan kunsten utviklet seg fra 1400-tallet og den Lutherske kirka. Teologien, ikke minst, har interessert ham.
– Hva motiverte til å studere det jeg kanskje nå skal kalle historisk filosofi?
– Som mange i ung alder vil man finne ut av hvilke systemer det er noe gærent med her i verden.
– Fant du ut av det?
– På en måte. Etter at jeg hadde tatt eksamen fikk jeg litt blues og melankoli, men jeg fant en større forståelse og nye interesser. Også ting jeg leste meg opp påom middelalderen og teologien derfra var spennende.
– Hva fra middelalderen opplever du har størst relevans i dag?
– Mye av tankegangen fra middelalderen holder seg kanskje mer relevant i dag enn de fleste andre ting i denne moderne verden som er så forvirrende. Folk blir ikke sett og vi blir alle litt som fra låta til Talking Heads – Road to Nowhere som David Byrne skreiv i 1985. Jeg liker 80-tallsmusikken.
Det er bedre med et gram praksis enn ti tonn teori!
Reidar TeVe
Med mye på hjertet, og et alvor hvor humoren aldri er langt unna, opprettet Reidar «Reidar TeVe» i forfjor. Reidar publiserte videoene på en Facebook-kanal, og senere bidro en teknisk kompis med å publisere på YouTube.
– Hva er omfanget til Reidar TeVe nå?
– Jeg tror det ble 180 videoer og jeg har vel 40 følgere på YouTube.
– Er du fornøyd med følgerantallet?
– Nja. Det hadde vært gøy med flere, men videoene skulle nok hatt litt bedre kvalitet. Det at det går litt fort kan av og til stå i veien for suksess!
Les deg opp!
Under Gatemarkedet i Kristiansand i år solgte han Gatemagasinet MOT og slo fast til kundene:
«Kjøp magasinet, les deg opp! Da stiller du sterkere i diskusjoner!»
– Du som selger både ASFALT og MOT; Hva er forskjellen på de to magasinene?
– Gatemagasinet ASFALT er veldig trivelig, og Gatemagasinet MOT er røffere.
Les hele artikkelen i utgave nr. 5 av Gatemagasinet MOT 2023