I mars-utgaven av MOT aktualiseres kampen mot seksuelle overgrep mot barn. MOT undersøker videre og finner ut at Kristiansand kommune stopper effektivt avdekkingsverktøy i barnehager. Foto: skjermdump fra Gatemagasinet MOT utgave 2024-02
Tekst: Madeleine Mellemstrand
I en politisk og byråkratisk kamp, mener enkelte at tegnefilmene om kropp er for seksualiserende.
– Vi ble gjort oppmerksom på at filmene har aldersgrense 6 år, og vurderte derfor at vi ikke lenger skal vise dem.
Det sier oppvekstsjef Kristin Eidet Robstad i Kristiansand kommune.
Det var hun som besluttet at filmene ikke lenger skal være en del av det forebyggende arbeidet i barnehagene.
Tiltaket skal beskytte barn
Samtaleverktøyet «Kroppen er min» ble utviklet i 2018 av sosionomene Inger-Lise Andersen og Siri Søftestad i samarbeid med den private barnehagekjeden Læringsverkstedet.
Det samme programmet er nå en del av Kristiansand kommune sitt arbeid med å følge opp rammeplanen og barnehageloven, som plikter ansatte i å forebygge og beskytte barn mot vold og seksuelle overgrep.
Gjennom fire samlingsstunder i løpet av det siste året i barnehagen, lærer de eldste barna om kropp, og krenkelser av den. Hensikten er å styrke barns viten om hva som er rett og galt, slik at seksuelle overgrep kan avdekkes. Samtidig blir barnehageansatte sin kompetanse på området styrket.
I samlingsstundene vises fire tegnefilmer fra NRK Super-serien «Kroppen min eier jeg». Tegnefilmene lærer barn om kropp, grenser og seksuelle overgrep.
Dette mener enkelte blir for seksualiserende.
Flere av kildene som Gatemagasinet MOT har snakket med peker på mennesker, som er uenig i bruk av verktøyet «Kroppen er min», og filmene «Kroppen min eier jeg», og mener snakk om kjønnsorgan og seksualitet i stor grad er privat.
Nå blir filmene, som en del av det banebrytende arbeidet for å avdekke seksuelle overgrep mot barn, fjernet i en politisk og byråkratisk kamp.
– Jeg ble gjort oppmerksom på aldersgrensen gjennom en henvendelse fra en politiker. Vi gjorde en vurdering av om filmene burde vises, i samråd med blant annet juristen som jobber i oppvekstsektoren, og fant det riktig å ikke fortsette å bruke filmen. Det er mitt ansvar å ta slike avgjørelser, sier Robstad.
Dersom vi må innhente samtykke fra foreldrene, risikerer vi at noen sier nei og at barna ikke får ta del i det.
Har avdekket flere overgrep
Flere barnehageansatte og enhetsledere på Sørlandet som Gatemagasinet MOT har vært i kontakt med, forteller at filmene «Kroppen min eier jeg» er en suksess: Seksuelle overgrep mot barn har blitt avdekket etter at filmene er blitt vist i samlingsstundene.
Også leder for avsnitt for tilrettelagte avhør av barn i Agder politidistrikt, Siv Helen Tveit, bekrefter at barn inne til avhør har sett filmene «Kroppen min eier jeg».
– Avsnittet kan bekrefte at enkelte barn som har blitt avhørt nevnes det at filmen har blitt sett, sier Tveit.
Robstad påpeker viktigheten av å holde seg til lovverket.
– Vi kan ikke, som en offentlig ansvarlig organisasjon, bryte aldersgrensen uten at vi har samtykke fra foreldrene. Vi ønsker at alle barn skal være inkludert i samlingene om tematikken. Dersom vi må innhente samtykke fra foreldrene, risikerer vi at noen sier nei og at barna ikke får ta del i det, sier hun og fortsetter:
– Noen kan sikkert være uenig i vurderingen vi har tatt. Nå må vi tenke nytt, men programmet «Kroppen er min» skal være like bra, selv uten filmene.
Det var ikke vårt ønske at det skulle settes en stopper for filmene.
Konservative krefter utfordrer arbeidet
Kristin Mosfjell Rosen er rådgiver i barnehageetaten i Kristiansand kommune. Hun mener samtaleverktøyet «Kroppen er min» er et viktig arbeid for å forebygge og avdekke seksuelle overgrep mot barn.
Utfordringen er at tematikken i stor grad er tabubelagt.
– Konservative krefter ønsker å utfordre arbeidet, og noen ønsker det stoppet. Vi blir utfordret fra ulike hold på at vi i det hele tatt tar opp problematikken om vold og seksuelle overgrep, og at så små barn skal snakke om så alvorlige ting, sier hun og fortsetter:
– Det var ikke vårt ønske at det skulle settes en stopper for filmene. De ansatte gjør et viktig arbeid, og vi står trygt og godt i det når vi holder oss innenfor lovverket. Vi merker at barnehagene er veldig påskrudde og engasjert i problematikken, sier hun.
Ifølge Rosen skal «Kroppen er min» holde fram i uforminsket styrke. Nå som filmene ikke vises lenger, har kommunen oppfordret barnehagene til å finne alternative hjelpemidler i undervisningsprosjektet.
– Pedagogiske ledere i barnehagene kan sitt fag og bruker sin kreativitet til å finne alternative visuelle støttemidler som de kan bruke. Personalet øver seg på ulike caser, gjennom samtaler med hverandre, og de lærer hvordan slike samtaler kan forløpe. Det er hindringer, og det har vi tatt med oss i opplæringen, og i utviklingen av programmet, sier hun.
Når samfunnet gir uttrykk for at kropp og grenser er skamfullt, og at det ikke skal snakkes om, jo større skamfølelse får barna.
Barna får skamfølelse
Tidligere barnevernsleder i Arendal, og nåværende avdelingssjef for Avdeling for barn og unges psykiske helse ved Sørlandet sykehus (ABUP) Iris Anette Olsen, understreker at det er utfordrende å avdekke vold og seksuelle overgrep mot barn. Jo yngre barnet er, jo vanskeligere er det å fange opp.
Hun håper barnehagene i Kristiansand finner gode alternativer til filmene som nå er blitt stoppet.
– Det er mange barn som ikke vet hva som er rett og galt. Når samfunnet gir uttrykk for at kropp og grenser er skamfullt, og at det ikke skal snakkes om, jo større skamfølelse får barna. Vi må ha fullstendig åpenhet rundt det. Hvis vi ønsker at barn skal snakke om vold og overgrep tidlig, må de lære om det tidlig, slik at de får språket som trengs for å si fra og få hjelp.
Endring: Den 16. mars ble bildeteksten endret fra denne:
«I mars-utgaven av MOT mener forsker Siri Søftestad opprør må til for å motkjempe seksuelle overgrep mot barn. Nå setter Kristiansand kommune stopper for effektivt avdekkingsverktøy i barnehager.»
Til denne:
«I mars-utgaven av MOT aktualiseres kampen mot seksuelle overgrep mot barn. MOT undersøker videre og finner ut at Kristiansand kommune stopper effektivt avdekkingsverktøy i barnehager.»
Intervju med Siri Søftestad finnes i hovedsaken i Gatemagasinet MOTs mars-utgave.