KI-illustrasjon: ChatGPT
Tekst: Madeleine Mellemstrand
Denne uka startet Skeive sørlandsdager i Kristiansand, som er et årlig arrangement for å feire og synliggjøre mangfoldet i Agder.
Barnehager og skoler i kommunen oppfordres til å heise regnbueflagget i forbindelse med markeringen, som et symbol på mangfold og inkludering.
Ifølge bystyrepolitiker og partileder for Kristiansand Pensjonistparti, Helén Rosvold Andersen, blir ikke barnas ve og vel ivaretatt dersom de deltar under Pride-markeringen denne uka. I et debattinnlegg i Fædrelandsvennen 17. august, signert bystyrerepresentant, oppfordrer hun foreldre til å ta barna ut av skole og barnehage under Skeive sørlandsdager.
Flere kilder Gatemagasinet MOT har vært i kontakt med reagerer, og lurer på om meningene er i tråd med det Pensjonistpartiet står for.
Mener partiet er enig
– Debattinnlegget signerte jeg med oppvekstpolitiker og bystyrerepresentant. Innlegget er godkjent av gruppa, og jeg skriver ikke noe som partiet ikke er enig i. Jeg har en klar forventning om at opplæringsloven følges, hvor det fremkommer at opplæringen i skole skal skje i samarbeid og forståelse med hjemmet, sier Rosvold Andersen til Gatemagasinet MOT.
Ifølge Rosvold Andersen er budskapet i innlegget at det ikke er kommunen, men foreldre og familier som skal bestemme hvilke politiske markeringer barna skal delta på.
– Vi har forankret i programmet vårt at vi skal ha fokus på solide og sunne verdier. Vårt arbeid grunner på at det er
familien som er fundamentet i samfunnet. Skole og barnehage er en forlengelse av foreldrene, og da må foreldrene få muligheten til å velge, sier hun.
Var det aktuelt å signere med din Facebook-side foreldre.net?
– Ja, det kunne jeg ha gjort. Men jeg er folkevalgt, og dette er politikk som står i vårt program.
Etterspurte informasjon fra kommuneledelsen
Partilederen påpeker at debattinnlegget ble skrevet som et politisk innlegg, etter å ha etterspurt informasjon fra oppvekstsjefen i Kristiansand om kommunens deltakelse i Skeive sørlandsdager.
– Det er naturlig for meg å signere med de rollene som hadde gitt meg informasjonen, som ble sitert i innlegget. Kristiansand kommune er sponsor av Pride. Over flere dager prøvde jeg å få klarhet i hva Pride innebærer for barnehagene og skolene i Kristiansand, og om informasjonen er delt med foreldrene. Jeg ønsket også svar på hvor mye penger kommunen bruker på Pride, sier hun og fortsetter:
– Ettersom oppvekstdirektørens svar uteble, oppfordret jeg foreldre til å komme på banen gjennom debattinnlegget. 16. august fikk jeg e‑post om at administrasjonen vil besvare spørsmålene i et utvalgsmøte 27. august. Som er uken etter at den obligatoriske markeringen er gjennomført.
– Vi må fortelle sannheten
Rosvold Andersen mener saken handler om at Pride er en politisk markering. Ifølge henne er ordet kjønnsidentitet ikke basert på biologi eller forskning, men et begrep som ble tatt inn i læreplanen etter press fra foreningen Fri.
– Jeg mener helt tydelig at vi bare har to kjønn, og at det er biologisk forankret. Vi kan ikke definere kjønn ut fra hva vi føler, og lyve til våre barn ved å lære dem at kjønn er noe som kan velges. Vi må fortelle sannheten. Jeg mener at familier som snakker sant om kjønn også skal inkluderes. Eller er ikke disse familiene en del av mangfoldet?
Hun mener barna blir forvirret.
– Vi skal respektere menneskers følelser og selvoppfatning om kjønn. Det er ikke faglig forankret at små barn skal spørres om hvilket kjønn de føler seg som når de er i barnehagen. Det er viktig å presisere at selv om det er tatt inn i læreplanen, så rimer det dårlig at lærebøker og andre lærerressurser viser til læreplanen for å formidle at det finnes mer enn to kjønn, og at kjønn kan byttes, sier hun og fortsetter:
– Det finnes ingenting i læreplanen som tilsier at det finnes mer enn to kjønn, eller at kjønn er noe du kan velge. Hvis man er det man «føler» er dette upraktisk, uetisk og et kontraproduktivt utgangspunkt for stabiliteten og tilhørigheten vi alle søker. Kan dette være noe av grunnen til at depresjon og angst er så vanlig hos unge i dag?
– Vitner om mangel på aksept
Kenneth Mørk er gruppeleder i Kristiansand Arbeiderparti. Han mener det er trist at hver gang det nærmer seg Pride og Skeive sørlandsdager, blir kjønnsdebatten dratt opp.
– Utspillet er utrolig uheldig. Hun glemmer at hun (Helén Rosvold Andersen, journ.anm.) er en folkevalgt som skal ivareta samfunnet. Nå virker det som hun ivaretar sine egne fordommer, og ikke barna som skal lære om dette. Jeg synes det vitner om en mangel på aksept for at mennesker er annerledes. Når Pensjonistpartiet mener at dette ikke skal læres om i skolen, så kan det virke som det bare er noe som oppstår. Jeg kjenner ingen som plutselig bare har blitt homofile eller trans, sier han.
Mørk poengterer at som politiker har man definisjonsmakt, og at det ikke er greit å oppfordre til å ta barn ut av skolen.
– Hun oppfordrer til boikott av Pride ettersom hun oppfordrer til å ta ungene ut av skolen, når de skal lære om noe som er i tråd med opplæringsloven. Hun sier da at barna ikke skal lære om mangfold, grensesetting eller ha seksualundervisning, sier Mørk og fortsetter:
– I neste runde skal de kanskje lære om Islam eller evolusjonen, og hvis vi skal ta ungene ut av skolen hver gang man kanskje ikke er enig i budskapet, så er vi på en farlig sti.
– Ikke partiets meninger
Roy Fardal, som er styremedlem i Kristiansand Pensjonistparti, sier Rosvold Andersens meninger ikke er partiets meninger.
– Det er uheldig at hun skrev under med det. (bystyrerepresentant, journ.anm.) Det står ingenting om det hun nevner i vårt partiprogram. Folk må få lov til å mene hva de vil, man er ikke alltid enig i alt. Jeg ville sagt at neste gang hun skriver et debattinnlegg, bør hun skrive under som foreldre.net, ikke som bystyrerepresentant for PP, sier Fardal.
Ingebjørg Godskesen er fylkesleder for Pensjonistpartiet i Agder. Ifølge Godskesen skal Rosvold Andersens debattinnlegg diskuteres under neste fylkesstyremøte.
– Dette må stå for hennes regning. Hun kan ikke linke det til oss på denne måten. Selv om hun mener det hun skriver, kan hun ikke si at det er vår politikk. Det er uheldig at hun ikke poengterer at det er hennes personlige mening. Tiden vil vise om dette er uheldig for partiet, sier Godskesen.
Familiens valg
Svein-Harald Mosvold Knutsen er gruppeleder for Kristiansand Pensjonistparti. Han påpeker at Rosvold Andersen skrev innlegget som bystyrerepresentant, ikke på vegne av partiet.
– Det er Fædrelandsvennen som har tatt seg friheten til å skrive at hun er politiker i Pensjonistpartiet, sier han.
– Er det ikke gitt at man ved å signere som bystyrepolitiker da blir assosiert med eget parti?
– For min del gjør det ingenting, men det sier lite om at det er Pensjonistpartiets politikk. I samvittighetsspørsmål er vi fristilt. Debatter om saker som raskt blir svart-hvitt og som berører religion, sex, rase og lignende har en tendens til å bli ufin og helt unødvendig, da elementer ofte trekkes helt feil ut av kontekst, sier han.
Ifølge Mosvold Knutsen er familie det viktigste vi har, og den skal vernes om, noe han påpeker også kommer fram i programmet Pensjonistpartiet gikk til valg på.
– Da må det etter min mening være helt berettiget å stille spørsmål om hva, når og hvordan barn og unge undervises, spesielt i forhold til et tema som er omstridt, og som helt avhenger av hvor barnet er i sin utvikling.
Mosvold Knutsen understreker at det er familien som skal bestemme over sine barn, ikke staten.
– Å lære om former for seksualitet som mange i mitt eget nettverk ikke aner noe om, har ingenting i barneskolen å gjøre. Det hører ingen plass hjemme at organisasjoner som ønsker å fremme former som BDSM, polygami og seksuell underkastelse, skal være med å påvirke mine barn. For min del blir det helt feil, og da må det være lov å si fra, ikke minst må det være familien selv som bestemmer, men da må vi først få lov til å vite, sier han.
Ingen indoktrinering
– Organisasjonen Fri setter ikke agendaen for læreplanen. Det er ingen som forteller barn og unge hva de skal tro, eller mene. Skolen og barnehagene fremmer ingen form for ideologi i den ene eller andre retningen, og det er heller ikke snakk om en indoktrinering av hvordan man skal leve.
Det sier sexolog og klinisk sosionom Hanne Kro Sørborg, som i en årrekke har jobbet med seksualundervisning i skoler, og å fremme likestilling, inkludering og mangfold.
Kro Sørborg presiserer at det ikke er barna som skal markere Skeive sørlandsdager, men at skolene benytter anledningen til å snakke om temaer som er lovpålagt, og som er en del av læreplanen.
– Det er samtaler om å få lov til å være seg selv. Forskning viser at barn og unge som har fått god, tilstrekkelig seksualundervisning tar tryggere valg i forhold til egen seksualitet. Blant annet debuterer de senere, og er mindre utsatt for overgrep av voksne, hevder hun.
Skal ivareta mangfoldet
Kro Sørborg poengterer at ansatte i barnehager og skoler har en plikt til å ivareta den praktiske gjennomføringen av menneskerettighetene.
– Det er en viktig del av skolens samfunnsansvar å snakke om temaet. Hensikten er å åpne opp for refleksjon, og gi barna en større evne til å møte mennesker med ulike erfaringer, sier hun.
Ifølge Kro Sørborg skal markeringer som Skeive sørlandsdager gjøre barn i stand til å møte et mangfoldig samfunn, og ruste dem i møtet med en verden der voksne ikke er til stede, som for eksempel på internett. Dersom barna har tilstrekkelig kunnskap, vil de ha et mer nyansert og kritisk blikk, i tilfeller der voksne ikke kan beskytte dem, mener Sørborg.
– Vi som samfunn kan ikke si at vi støtter universelle menneskerettigheter uten at undervisningen vi gir våre barn ivaretar det mangfoldet som finnes i våre lokalsamfunn. Skolen og barnehagene har i sitt mandat et ansvar for at temaer knyttet til skeive blir ivaretatt, i arbeidet med et trygt og godt skolemiljø som fremmer helse, trivsel og læring, avslutter hun.
– Barnehagen skal fremme likeverd
I kommunalsjefens brev til barnehagene i Kristiansand, i forkant av markeringen av Skeive sørlandsdager, blir det vektlagt at det er barnehagens samfunnsmandat å jobbe med mangfold, gjensidig respekt, likestilling og likeverd.
«… Barnehagen skal synliggjøre et mangfold i familieformer og sørge for at alle barn får sin familie speilet i
barnehagen. Barnehagen skal fremme likeverd og likestilling uavhengig av kjønn, funksjonsevne, seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, etnisitet, kultur, sosial status, språk, religion og livssyn. Barnehagen skal motvirke alle former for diskriminering og fremme nestekjærlighet..»
Videre skriver kommunalsjefen:
«Selv om temaet er politisert og kontroversielt, skal ikke det hindre barnehager i å jobbe i tråd med sentrale føringer og lovverk.»
Rosvold Andersen ble levert samtidig imøtegåelse mandag 19.august, etter intervju med Ap-politiker Kenneth Mørk. Hun har ikke ønsket å kommentere.