Sommerpatruljen besøker ulike skoler på Sørlandet i sommer og lager aktiviteter for barn.
Tekst og foto: Gwen Hanssen
Alle hverdager i sommerferien reiser Sommerpatruljen rundt på skoler i Kristiansand for å lage aktiviteter for barn.
Med støtte fra Gjensidigestiftelsen, er det Kristiansand kommune og Norsk Idrettsråd som står bak Sommerpatruljen.
Tilbudet er gratis for alle barn og unge i skolealder. Gatemagasinet MOT møter Sommerpatruljen på Øvre Slettheia skole i Kristiansand, der de unge mennene i patruljen er ankommet dagens andre lokasjon.
– Dette er favorittstedet vårt. Det pleier å være mange her. Kanskje de kommer ned når de hører musikken, sier Dahir Mohamed Dahir (24), som setter på musikk slik at barna i blokkene rundt skolen skjønner at det er noe på gang.
Dahir og Cabdifatax Cumar Cismaan (24) har vært instruktører i Sommerpatruljen i tre år. Liam Befus (16) har jobbet som aktivitetsleder i Sommerpatruljen siden i fjor sommer.
Amerikanske Mike Altman (24) spiller baseball i Norge, og også han deltar som instruktør for Sommerpatruljen i år.
Altman tror aktivitetstilbudet er med på å styrke lokalsamfunnet.
– Det varmer hjertet mitt. Jeg er glad for at jeg kan være en del av dette prosjektet som er så positivt for barn, sier Altman.
Gruer seg til ferien
Sommerpatruljen ønsker å aktivisere flest mulig barn som ellers ikke har så mye å gjøre i ferien. Målet er at færrest mulig barn skal bli sittende inne. Sommerferien er lang, og opplevelsen av hva en sommerferie er, kan være forskjellig for barn som vokser opp med ressurssterke foreldre, og barn som vokser opp med foreldre som ikke kan ta med barna på dyre aktiviteter.
Det kan også handle om nettverk og vennskap. Instruktør Befus tror en av årsakene til at noen gruer seg til ferien, er at de ikke har noen å være med.
Cismaan er enig.
– På skolen har du noen venner, og du er med klassekameratene dine, men i sommerferien skal kanskje mange reise bort, og du blir igjen. Hva skal du gjøre da, spør han.
Hvor mange som deltar under Sommerpatruljen varierer. På Wilds Minne skole har det vært opp mot 70 barn. Det er ikke nødvendigvis mengden deltakere instruktørene er opptatt av. De legger merke til dem som nøler litt, de som står alene. Noen av barna som kommer alene, har ikke venner, og patruljen hjelper dem med å bli kjent med jevnaldrende.
– Det er selvfølgelig fint at det kommer en hel haug av unger som vi kan ha aktiviteter med, men målet er å få dem som er alene inn i en vennegjeng slik at de har noen å være med i sommerferien, sier Dahir.
Det er mange barn som gleder seg til å se dem, men håpet er at barna skal danne egne vennskap, slik at de har noen å være med på fritiden. Instruktørene mener det er viktig at aktivitetene er i barnas nærområder, som her på Øvre Slettheia skole.
Aktivitetene
Det er ikke bare de lokale som dukker opp, det er også familier som er på ferie på Sørlandet. Mange spiller fotball fra før, men har lyst å prøve nye ting. Listen over de ulike aktiviteten Sommerpatruljen tilbyr er lang.
Fotball, basketball, frisbee golf, volleyball, baseball, amerikansk fotball, rugby, innebandy, turn, «Bakken er lava» og flere ulike hinderløyper.
– Barna får mestringsfølelse av aktivitetene, sier Befus.
– Og glede, legger Cismaan til.
– Den ene som er viktigst
– Der kommer «the big boss», sier de og peker på en mann som kommer gående mot dem. De unge mennene løper av sted for å klargjøre aktiviteter for andre gang denne dagen.
Andrew Johnson er ansvarlig for prosjektet gjennom Kristiansand Idrettsråd. Han forteller at hovedformålet med prosjektet er å holde barn aktive, men det skal også øke deltagelse i idrett, ikke bare for å få flere medlemmer, men fordi idrett er positivt.
– Alle ønsker å se høye tall. Når vi får mange barn som dukker opp samtidig pleier det å bety at de har venner, de har en gjeng og tilhørighet til noe. Det er gjerne en idrettsklubb eller SFO, eller bare noen venner som treffes. Det er egentlig ikke den gruppen vi er bekymret for, sier han og fortsetter:
– Det er den ene gutten som sitter der oppe, sier han og peker mot en blokk, der mamma er på jobb, og pappa kanskje bor i et annet land, og han eller hun har veldig få venner, eller de har ikke råd til å reise. Den viktigste deltakeren er den ene jenta eller gutten som går alene, sier han.
Johnson mener det kan være vanskelig å selge inn prosjektet om man bruker en hel sommer til å bare treffe én, men det er ifølge ham den ene som er viktigst.
Idrett gjenspeiler livet på en måte, det er derfor vi har lek og idrett.
Må lære å leke
Johnson mener at barn ikke er spesielt flinke til å organisere leker selv, og dele opp i lag. Ifølge ham samles ikke barn på lekeplassen på samme måte som for 30 år siden.
– I idretten er det voksne som organiserer alt, så barna har ikke lært hvordan de skal leke. Det er ikke så mange tilfeldige idrettsaktiviteter ute på lekeplassene, og dette vil hjelpe dem å organisere aktiviteter på egenhånd, sier Johnson.
Han ønsker å bidra til at barna selv kan lære hvordan de for eksempel kan spille to mot to i basket. Eller hvordan de kan spille noe som heter 21, med tre, fem eller syv spillere. Johnson mener idrettslag bidrar til samhold, samtidig som det kan forhindre utenforskap og forebygge ungdomskriminalitet.
– Når man har idrett, er man opptatt med noe. Man må ofte på trening i stedet for å kødde rundt. Har du en kamp på lørdag, kan du ikke kødde på fredagskvelden, da bør du legge deg tidlig, sier Befus som selv spiller ishockey.
Selv i sin unge alder er sekstenåringen klar over at mange faller fra.
– Noen kommer i en viss alder der de mister motivasjonen. Noen er der for det sosiale, mens andre vil litt mer. Hvis man ikke oppnår så mye, kan det være vanskelig å holde seg motivert, sier Befus.
Med idrett kommer ansvar
Ifølge Johnson er det mange fordeler med organisert idrett, selv om han selv kunne ønske det var mer tilrettelagt etter barnas premisser.
Som idrettsutøver står man til ansvar for laget og hverandre som medmennesker. Man lærer seg empati og sosiale ferdigheter, konfliktløsning både på banen og i garderoben. Utøverne representerer laget både på skolen og på banen, og de lærer at dårlig oppførsel får konsekvenser.
– Idrett gjenspeiler livet på en måte, det er derfor vi har lek og idrett. Det er et lite bilde av hvordan livet egentlig fungerer, sier Johnson.
Vil skape minner og mestring
På Øvre Slettheia kommer det noen barn bort med vannpistol og vannballonger. Aktivitetene har begynt å ta seg opp, og det kommer stadig flere barn.
Sommerpatruljen er opptatt av å se barna, og snakke med dem som står litt utenfor og ser på med nysgjerrige øyne. Hensikten er å skape idrettsglede, minner og mestringsfølelse for flest mulig barn. Dahir er på fornavn med mange av barna allerede.
– Dahir er som en borgermester. Han kjenner alle. Hvis ikke han kjenner dem, behandler han folk som om han kjenner dem likevel. Det gjør at de føler seg veldig bra sammen med ham, sier Johnson.
Her skal Sommerpatruljen være i sommer:
Mandag: Torkelsmyrabanen, Haugenparken, Grim skole
Tirsdag: Fiskåbanen, Øvre Slettheia skole, Karl Johans Minne skole
Onsdag: Krossen skole, Tangvall skole, Tordenskjoldsgate skole
Torsdag: Mosby skole, Wilds Minne skole, Justvik skole
Fredag: Vardåsen Kunstgress, Lauvåsen Lekeplass, Ve skole