Gatemagasinet MOT

Bli kjent med Chris­tof­fer Vat­land og hans bak­grunn her. I MOT-utga­ve 2025-02 avslø­rer han hva han mener er den størs­te utford­rin­gen for unge i dag.

– Ærlighet har blitt så truende at folk kaller det galskap

Chris­tof­fer Vat­land har på kort tid gjort seg bemer­ket. I dag blir han kon­tak­tet av kvin­ner og menn i alle ald­re som øns­ker hans hjelp og råd.

Tekst: Madelei­ne Mel­lemstrand // Foto: Maria Gun­der­sen

– Du har gått gjen­nom en trans­for­ma­sjon, fra å ha lav selv­til­lit og være rus­av­hen­gig, til å els­ke livet, og på vei­en lært mye om hvor­dan man kan befri seg fra hind­rin­ger i livet. Hva er det vik­tigs­te du har lært? 

– Det vik­tigs­te jeg har lært er at trans­for­ma­sjo­nen ald­ri tar slutt. For å leve et godt liv må du være våken hele tiden. Lære deg å lyt­te til sig­na­le­ne fra krop­pen og omver­den, til­pas­se deg og åpne hjer­tet for alt. Kjær­lig­het er far­tøy­et som tar deg gjen­nom livet med gle­de, fred og fri­het. 

– Vet du hvor­for du star­tet å ruse deg?

– Det var sann­syn­lig­vis fle­re fak­to­rer som spil­te inn, som blant annet emo­sjo­nel­le til­knyt­nings­trau­mer fra barn­dom­men. Man­ge­len på en fars­fi­gur i livet har etter­latt et hull i meg, som er vans­ke­lig å fyl­le. Jeg var en gans­ke uvan­lig gutt­unge, med stort behov for akti­vi­tet og utfors­king, som var vans­ke­lig å disi­pli­ne­re. For man­ge var det utford­ren­de. Jeg fikk mye mot­stand fra voks­ne. 

– På sko­len ble du for­talt at du had­de pro­ble­mer med å være stil­le. Til slutt fikk du ADHD-dia­gno­sen. Hvor­dan har det vært, og hvor­dan skul­le du øns­ke du ble møtt? 

– Det var fint å få dia­gno­sen. I begyn­nel­sen tjen­te det som en for­kla­rings­mo­dell på hvor­for noen ting var mer kre­ven­de for meg, og hvor­for jeg var vel­dig god på and­re ting. Jeg gikk en peri­ode på medi­si­ner, men fore­trek­ker å mest­re livet gjen­nom natur­li­ge meto­der og dedi­ka­sjon. I dag for­står jeg at de per­son­lig­hets­trek­ke­ne jeg har som sam­men­fal­ler med ADHD-dia­gno­sen, ikke må være neg­a­ti­ve, men kan bli en styr­ke hvis jeg kul­ti­ve­rer dem og mest­rer krop­pen og sin­net mitt på en god måte. Jeg skul­le øns­ke jeg ble møtt av fle­re slik min mor­mor møt­te meg. Med und­ring, nys­gjer­rig­het og entu­si­as­me for den jeg var. 

I den­ne artik­ke­len pub­li­se­res én del av inter­vju­et med Chris­tof­fer Vat­land. Vil du lese menin­ge­ne hans som at leve­må­ten vår bidrar til å frem­me syk­dom og at myn­dig­he­te­ne ikke vet best, fin­ner du and­re del i MOT-utga­ven som er for salg via sel­ger­ne.

– Når en løg­ner kom­mer i kon­takt med en som snak­ker sant, blir han eller hun påmin­net om sin egen løgn.

– I dag er det en stor pågang av for­eld­re som øns­ker at bar­na deres skal utre­des for ADHD. Hva er dine tan­ker om det?

– Ikke gjør det. Møt hel­ler bar­na dine med nys­gjer­rig­het, entu­si­as­me og und­ring. For­stå at man­ge av sym­pto­me­ne kan spo­res til trau­mer. Hvis du som for­el­der er dedi­kert til å være til ste­de med bar­net ditt, og leg­ger til ret­te for at bar­net skal få utvik­le sine styr­ker og lære å mest­re sine utford­rin­ger, så vil de neg­a­ti­ve sym­pto­me­ne roe seg. Det er en grunn til at barn med ADHD ofte har en his­to­rie med til­knyt­nings­trau­mer. Ta ansvar som for­el­der. Se på deg selv. Hvor­for er det akku­rat ditt barn som sli­ter? Ingen­ting er til­fel­dig.

– Hvor­for har du valgt ikke å ta medi­si­ner?

– For­di jeg vil være våken. Se ver­den slik den er. Erfa­re livet slik det er. 

– Hva var grun­nen til at du kom deg ut av rus­av­hen­gig­het?

 – En vil­je til å ikke være rus­av­hen­gig som kom ut av en despe­ra­sjon etter man­ge år med rus. Jeg begyn­te å lete etter løs­nin­ger. Det star­tet med medi­ta­sjon. Jeg måt­te fin­ne noe som sen­trer­te meg og gav meg mulig­he­ten til å erfa­re livet på et dype­re nivå. Etter hvert som jeg medi­ter­te slapp lys­ten på rus. Jeg begyn­te å foku­se­re på hele meg, både kropp, sinn og sjel. Etter hvert ble jeg fris­ke­re og fris­ke­re, sier Vat­land og fort­set­ter:

 – I til­legg fikk jeg støt­te og hjelp fra min fan­tas­tis­ke part­ner, som er mor til mine to barn. Vi kla­rer ingen­ting ale­ne. På min vei ut av rus­av­hen­gig­het, gjen­nom en intens medi­ta­sjons­prak­sis, fikk jeg også en rela­sjon med noe som ikke kan beskri­ves som annet enn Gud.

– Hvem er det som tar kon­takt med deg, og hva blir sagt?

 – Man­ge for­skjel­li­ge folk. Alt fra mød­re og fed­re som har barn som sli­ter, til ambi­siø­se unge menn som sli­ter med avhen­gig­het eller lig­nen­de. Det er både kvin­ner og menn i alle ald­re. Noen vil ha svar på enk­le spørs­mål, mens and­re øns­ker at jeg bidrar med coaching med dem over fle­re uker eller måne­der.

– Jeg skul­le øns­ke jeg ble møtt av fle­re slik min mor­mor møt­te meg. Med und­ring, nys­gjer­rig­het og entu­si­as­me for den jeg var, sier Chris­tof­fer Vat­land i spal­ten Mot­stem­men.

– På Insta­gram går du under nav­net Hjerte­kraf­tig, hvor­for det nav­net? 

– Jeg vil­le ha noe som var mas­ku­lint og femi­nint, som kun­ne appel­le­re til både kvin­ner og menn, og som beskri­ver den ener­gi­en som lig­ger til grunn for inn­hol­det jeg deler. Dess­uten har jeg job­bet mye med å åpne hjer­tet mitt og ikke bare være styrt av rasjo­na­li­tet. Jeg strek­ker meg mot å være en hard mann som tåler mye mot­stand, men som har et mykt hjer­te som får folk til å føle seg sett, els­ket og hørt. 

– På Insta­gram kom­mer du med kost­holds­råd. Blant annet mener du at vi bør spi­se mer kjøtt, mag­re pro­duk­ter er svin­del og smør er bed­re enn olje. Hvil­ken rol­le har kost­hol­det påvir­ket ditt liv? 

– Stor rol­le. Alt i livet blir let­te­re hvis du spi­ser mat som støt­ter en sterk kropp og et friskt sinn. Hvis du vil ha stør­re kon­troll på hvor­dan du har det i livet, start med maten. Nøk­kel­or­det er råva­rer. 

– Du mener vi lever i en tid hvor det over­fla­dis­ke regje­rer. Hva leg­ger du i det?  

Ærlig­het har blitt så tru­en­de at folk kal­ler det gal­skap. De fles­te sier ikke hva de egent­lig mener og gjør ikke det de egent­lig vil. Det para­dok­sa­le er at når noen fak­tisk er ærli­ge ved å si det de mener og gjør det de vil, så blir de angre­pet. Det er for­di ærlig­het er en trus­sel mot kom­for­ten. Selv om man­ge ikke lever et ærlig liv, har de blitt kom­for­tab­le i sin livs­løgn. Når en løg­ner kom­mer i kon­takt med en som snak­ker sant, blir han eller hun påmin­net om sin egen løgn.

Res­ten av inter­vju­et med Vat­land leser du i MOT-utga­ve 2025-02.