– Slik det er i dag har vi ikke kommuneøkonomi til dette, sier Arbeiderpartiets leder Ramani Nordli i Helseutvalget i Arendal. Foto: Mona Haugli
Tekst: Ole Dag Kvamme
– Hvis Arendal hoster opp pengene og prioriterer dette, så utelukker ikke
vi at kommunen kan være med, sier avdelingsdirektør Jakob Linhave i Helsedirektoratet.
Dette er godt nytt for Arendal, men per i dag har ikke kommunen råd til å være med.
– Vi ønsker å være en del av prosjektet, og dette er en positiv beskjed. Men slik det er i dag har vi ikke kommuneøkonomi til dette, sier Arbeiderpartiets leder Ramani Nordli av Helseutvalget i Arendal.
Mange års diskusjon
Gatemagasinet MOT har fulgt diskusjonene om rusmiddeltester over
flere år.
Siden 2021 har Foreningen Tryggere Ruspolitikk tilbudt å ta prøver av folks rusmidler for analyse i Oslo. Helsedirektoratet har ment at dette
strider mot norsk narkotikalovgivning.
I fjor åpnet Helsedirektoratet likevel for å innføre rusmiddelteststasjoner på
ulike steder i Norge.
Arendal har ivret sterkt for å bli med i Helsedirektoratets nye satsing, men fikk først beskjed om at kommunen var for liten.
– Vi fikk beskjed om at Arendal har for få rusbrukere, selv om vi har en langt større andel rusbrukere enn for eksempel Oslo, sa Nordli da Gatemagasinet MOT snakket med henne først.
Dette hadde endret seg da Gatemagasinet MOT tok opp saken med Helsedirektoratet.
La oss spole tilbake til hva saken handler om.
– Slik det er i dag har vi ikke kommuneøkonomi til dette, sier Arbeiderpartiets leder Ramani Nordli av Helseutvalget i Arendal.
Direktoratet snudde
Tunge rusbrukere dør av overdoser og noen ganger urent stoff. Ungdom får i seg ukjente stoffer som florerer i lettere brukermiljøer. Derfor har det vokst frem et behov for å teste rusmidler. Og det finnes gode, men dyre teststasjoner med dyre apparater i mange land, både i privat og offentlig regi.
Helsedirektoratet i Norge har ment at tilbudet strider mot norsk narkotikalovgivning, men har ikke tatt initiativ til å stanse det.
I stedet har direktoratet bedt om kunnskap. Og i fjor kom en ny utredning fra Senter for rus- og avhengighetsforskning ved Universitetet i Oslo (SERAF). De sier at erfaringen deres fra rusmiddeltesting neppe redder mange liv, men gir bedre kunnskap om rusmidler.
– Vi har alltid ment at dette er ulovlig utenfor brukerrommene, og for at vi skal kunne starte et slikt prosjekt er vi avhengige av at det er lovlig, sier Linhave.
– Erfaringene etter samarbeid med Canada viser det samme: Det handler
om monitorering. Testing forebygger ikke overdoser, men gir ny kunnskap om rusmidler på markedet, sier Linhave.
Direktoratet går derfor inn for forskningsbaserte prøveprosjekter i de største byene, og kanskje på sikt åpne for permanente testlokaler – men mener da at Stortinget i så fall må endre loven.
Testingen
Derfor er det langt frem, men direktoratet har åpnet for at de største byene med de største brukermiljøene kan delta i testprosjekter innenfor lovverket.
– Vi har alltid ment at dette er ulovlig utenfor brukerrommene, og for at vi skal kunne starte et slikt prosjekt er vi avhengige av at det er lovlig. Det må derfor gjøres endringer i lovverket før vi kan sette i gang. Lovendringene som kreves, gjelder kriteriene for å etablere og drifte et brukerrom, sier Linhave.
Han forteller det ikke bare er Arendal som har ønsket å tilby slike tester.
– Mange kommuner, både store og små, har vist interesse for prosjektet,
men det er ennå ikke bestemt hvilke kommuner som eventuelt vil bli
invitert til å delta. Det forutsetter egen finansiering. Det har nok ført til at det har stoppet noen steder, sier Linhave.
– Vil hive oss på det som finnes
Da Gatemagasinet MOT først intervjuet leder av Helseutvalget i Arendal, var hun skuffet over at Arendal ikke kunne være med. Hun sa i stedet at Arendal skulle følge nøye med.
– Vi vil følge med på alt som kommer ut av det, sånn at vi kan være med videre. Kommer det nye retningslinjer som gjør at vi kan bli med som kommune, vil vi også være klare for det, sa Nordli.
Tilbake til Arendal er Nordli glad for de nye signalene, men vedgår at det blir
tøft.
– Arendal har ikke verdens beste økonomi, men vil hive oss på det som finnes av midler. Et samlet helseutvalg har sagt til administrasjonen at vi ønsker å være med. Vi vil likevel arbeide for å gjøre klart et brukerrom, sier Nordli.
– Behovet for å forebygge nye overdosedødsfall og skader er der, og det haster å få implementert analysetilbud, sier Ina Roll Spinnangr.
Brukt oppsparte midler
Foreningen for Tryggere Ruspolitikk har ivret for å rulle ut tjenesten i Norge, for å gjøre folk som omtales som partybrukere i stand til å vite hva de tar inn. Den andre gruppen er tyngre brukere, som står i fare for å få i seg urent stoff.
Foreningen har finansiert tilbudet med oppsparte midler. Det er ikke lenge siden daglig leder Ina Roll Spinnangr kunne juble over 500.000 kroner i offentlig tilskudd til tjenesten.
– Det døde altfor mange i overdoser i 2023, og det var flere dødsfall av nitazener (sterke syntetiske opioider journ.anm). Behovet for å forebygge nye overdosedødsfall og skader er der, og det haster å få implementert analysetilbud, sier Spinnangr.
Hun sier deres analysesenter i Oslo har ulike teknologier som kan identifisere det meste.
– Et slikt tilbud vil nok være kostbart å drifte i mange byer, men en mulighet er å ha noen enklere maskiner samt hurtigtester i de mindre byene, og åpne for at stoffprøver der man ser behovet for mer avanserte analyser kan sendes til Oslo, sier Spinnangr.
Saken ble først publisert i Gatemagasinet MOTs utgave 2025–2 som ble lansert 1. mars.