Gatemagasinet MOT

Kritisk til psykofarmaka-abstinenser

– Å kri­ti­se­re det­te tror jeg svært få øns­ker å for­hol­de seg til, sier Anders Søren­sen, dansk psy­ko­log om under­kom­mu­ni­ser­te psy­ko­far­ma­ka-abs­ti­nen­ser.

Tekst: Maja Hagen Tor­jus­sen // Foto: Anne Marie Jo

– Vi må begyn­ne med vans­ke­li­ge ter­mi­no­lo­gi­er, slik at alle kan kob­les på: Kort og enkelt, hva er psy­ko­far­ma­ka?

– Alt av psy­ko­far­ma­ka inne­hol­der psyko­ak­ti­ve stof­fer som går inn i hjer­nen og påvir­ker hjerne­kje­mi­en. End­rin­ge­ne i hjerne­kje­mi­en opp­le­ver vi som end­re­de sinns­til­stan­der, for eksem­pel ved at tan­ke­ne og følel­se­ne blir dem­pet, at vi blir søv­ni­ge eller at vi får økt kon­sen­tra­sjons­evne. Medi­si­nen vir­ker der­med grunn­leg­gen­de etter sam­me prin­sip­per som kof­fein, alko­hol og rus­mid­ler; det end­rer måten vi har det på, og det kan enten være hjelp­somt eller for­styr­ren­de. De fles­te psy­ko­far­ma­ka vir­ker dem­pen­de og slø­ven­de på følel­ses­li­vet og tanke­ak­ti­vi­te­ten. For noen vir­ker medi­si­nen ikke, og noen får det bare ver­re av at ta medi­si­nen.

– Hvor­for skrev du Ph.d. om ned­trap­ping av psy­ko­far­ma­ka?

– Jeg er inter­es­sert i psyko­te­ra­pi og hvor­dan man kan hjel­pe men­nes­ker med de vans­ke­li­ge følel­se­ne, tan­ker og trau­mer som man har. Jeg opp­da­get tid­lig at der­som medi­sin står i vei­en og sup­ple­rer med ikke-natur­li­ge følel­ser, kan det­te bli et hin­der i arbei­det med psyko­te­ra­pi. Målet i psyko­te­ra­pi­en er ofte å lære hvor­dan man avbry­ter tanke­myl­de­ret (bekym­rin­ger, grub­le­ri­er, selv­kri­tikk) selv – det vil si, hvor­dan man via sin egen psy­ke stop­per tanke­myl­de­ret uten å først dem­pe det med medi­sin. Jeg mener det opp­står en kon­flikt mel­lom psyko­te­ra­peu­tisk behand­ling og medi­sinsk behand­ling. Medi­si­nen kom­mer til å styr­ke idé­en om at tanke­myl­der er ukon­trol­ler­bart og at det skal noe eks­ternt til for å ta sty­ring. Der­for så jeg tid­lig at mine kli­en­ter var nødt til å trap­pe ned på deres medi­sin for å kom­me vide­re med psyko­te­ra­pi­en, og det var der jeg opp­da­get at psy­ko­far­ma­ka ofte er vans­ke­li­ge­re å kom­me ut av enn man blir for­talt. Hver­ken pasi­en­ter eller fag­folk blir godt nok infor­mert om hvor vans­ke­lig det kan bli å stop­pe med å ta medi­si­nen og hvor­dan man gjør det kor­rekt.

Jeg opp­da­get at psy­ko­far­ma­ka ofte er vans­ke­li­ge­re å kom­me ut av enn man blir for­talt.

– I vår ble komi­ker Jør­gen Kjø­nø inter­vju­et av psy­ko­lo­gisk. no. Han had­de fått hjelp av deg med ned­trap­ping av psy­ko­far­ma­ka etter fle­re år med kamp mot abs­ti­nen­ser fra resept­be­lag­te medi­ka­men­ter fra lege som anti­de­pres­si­va­en Zoloft og and­re C‑preparater, alt­så pil­ler som ikke er kate­go­ri­sert som vane­dan­nen­de. Saken har ellers vært under­kom­mu­ni­sert i media. Basert på din forsk­ning og erfa­ring, hva er utford­rings­bil­det med medi­si­ner som for­skri­ves til men­nes­ker med psy­kisk helse­ut­ford­rin­ger?

– Stort. Den fun­da­men­ta­le utford­rin­gen er at krop­pen til­pas­ser seg medi­si­nen. Intro­du­se­rer du en psyko­ak­tiv medi­sin over lang tid kan du ikke nød­ven­dig­vis bare gå av den når du vil, for det er en sann­syn­lig­het for at du vil få abs­ti­nen­ser. Ikke alle er klar over hvor­dan abs­ti­nen­se­ne fun­ge­rer, og noen vet til og med ikke at de eksis­te­rer i ned­trap­ping av lege­fore­skre­vet psy­ko­far­ma­ka.

– Hvor­for kan man få abs­ti­nen­ser av psy­ko­far­ma­ka-pre­pa­ra­ter?

– Fore­still deg at krop­pen kon­stant prø­ver å fin­ne ut hva vi gjør med den. Den til­pas­ser seg. Man kan godt øke eller redu­se­re hjer­nens sig­nal­stof­fer, for eksem­pel øke sero­to­nin, men over tid kom­pen­se­rer hjer­nen for medi­si­nen ved at den gjør seg selv mind­re sen­si­tiv for sero­to­ni­net. Når du der­et­ter trap­per ned på det kje­mis­ke inn­ta­ket av sero­to­nin-øken­de medi­sin, må krop­pen fin­ne en ny balan­se igjen. Det­te skjer ikke over nat­ten. Det tar tid, og i den tiden kan man få abs­ti­nen­ser. Der­for hand­ler det om å trap­pe lang­somt og grad­vis ned på dose­ne, og først etter det­te at kan man vite om man kan kla­re seg uten medi­sin eller ei. Jeg tror helt gene­relt at man­ge fle­re men­nes­ker kan kla­re seg uten medi­sin enn det vi tror.

Fle­re forsk­nings­pro­sjek­ter har ikke tatt med i betrakt­ning at når pasi­en­ter går av medi­si­nen og blir dår­li­ge igjen, så kan det kom­me av abs­ti­nen­ser.

– Hvor­dan kan krop­pen rea­ge­re i abs­ti­nen­se­ne?

– Sym­pto­me­ne kan være meget for­skjel­li­ge. Av dem som får abs­ti­nen­ser, kan sym­pto­me­ne være influ­en­sa-lig­nen­de sym­pto­mer, svim­mel­het, angst, redu­sert ener­gi, ind­re uro i krop­pen, hode­pine, mare­ritt, skjel­ving, fysis­ke smer­ter, tåke­te syn, tinnitus, selv­mords­tan­ker, sym­ptom­de­pres­si­ve til­stan­der, plut­se­li­ge utbrudd av gråt, irri­ta­bi­li­tet og følel­sen av elekt­ris­ke støt gjen­nom hodet. Når man er på den helt laves­te dosen på slut­ten av ned­trap­pin­gen, kan abs­ti­nen­se­ne være som verst.

– Psykologisk.no siter­te deg på det­te i vår: «- Det fin­nes åpen­bart mye mot­stand mot å aner­kjen­ne omfan­get av bivirk­nin­ger og abs­ti­nen­ser fra psy­kiatris­ke medi­si­ner. Om den­ne infor­ma­sjo­nen var mer til­gjen­ge­lig, vil­le fær­re vært vil­lig til å ta pil­le­ne – noe som had­de vært uhel­dig for dem som sel­ger dem.» Mener du at mar­keds­kref­te­ne i lege­mid­del­in­du­stri­en har for mye kon­troll?

– Ja, men det er lite vits i å påpe­ke det­te som et pro­blem. Vi vet mye om abs­ti­nen­ser fra psy­ko­far­ma­ka, men det­te er ikke all­menn­kunn­skap per i dag, for­di den­ne kunn­ska­pen ikke blir kom­mu­ni­sert ut. Man­ge men­nes­ker fin­ner ikke ut av det før de står midt i abs­ti­nen­se­ne. Det er ikke okay. Fle­re forsk­nings­pro­sjek­ter har ikke tatt med i betrakt­ning at når pasi­en­ter går av medi­si­nen og blir dår­li­ge igjen, så kan det kom­me av abs­ti­nen­ser iste­den­for kon­klu­sjo­nen om at syk­doms­bil­det ved­va­rer og de tren­ger medi­si­nen – og der det­te fore­kom­mer blir abs­ti­nen­se­nes omfang og alvor som regel sterkt under­dre­vet.

– Drei­er det her seg om til­bake­holdt infor­ma­sjon, mang­len­de forsk­ning, eller selek­tiv forsk­ning, mener du?

– Det hand­ler ikke så mye om man­gel på forsk­ning, som det hand­ler om selek­tiv eller man­gel­full for­mid­ling av forsk­nin­gen. Vi tren­ger en prak­sis som er i tråd med det vi fak­tisk vet fra forsk­nin­gen, og så tren­ger vi å lyt­te mer til de tusen­vis av men­nes­ker som har vært igjen­nom abs­ti­nen­se­ne. La oss star­te der. For­mid­lin­gen av forsk­nin­gen som skjer i dag gir stor makt til noen typer ret­nings­lin­jer, på tross av at for­mid­lin­gen ikke har tatt med seg vik­tig forsk­ning i betrakt­nin­gen. Da står vi fast med én type ret­nings­lin­jer, og å kri­ti­se­re det­te tror jeg svært få øns­ker å for­hol­de seg til. Det blir rett og slett for kom­pli­sert.

Å kri­ti­se­re det­te tror jeg svært få øns­ker å for­hol­de seg til.

– Sam­ti­dig har vi en for­stå­el­se av at man­ge men­nes­ker har nyt­te av psy­ko­far­ma­ka-medi­si­ner for å fun­ge­re bed­re i hver­da­gen. Mener du da at medi­si­ne­ne fun­ge­rer for­di pasi­en­te­ne med lege i ryg­gen utset­ter abs­ti­nen­se­ne?

– Man skul­le tro det var et enkelt spørs­mål å besva­re, men det er det ikke. Man­ge tror at de tren­ger medi­si­nen, og man­ge leger mener også gjer­ne at pasi­en­ten tren­ger dem, for­di de får det dår­lig, når de for­sø­ker å stop­pe. Om det er abs­ti­nen­ser eller «effekt» vet man kun der­som man trap­per lang­somt nok ned på psy­ko­far­ma­ka, over lang nok tid til at even­tu­el­le abs­ti­nen­ser kan gå over. Men i dis­se til­fel­le­ne vi kan ikke kon­klu­de­re med at ingen har reell og nyt­tig effekt av medi­si­ner eller at det bare er en mid­ler­ti­dig abs­ti­nens­re­ak­sjon. Sam­ti­dig kom­mer det an på hva man mener med effekt av medi­si­nen. Å redu­se­re sym­pto­mer på angst, en psy­ko­tisk til­stand eller depre­sjon er ikke nød­ven­dig­vis godt på lang sikt, hvis man er angst­full, psy­ko­tisk eller depri­mert over noe som det hand­ler om at ta seg av. Alter­na­tivt kan man ende opp med å kut­te av kon­tak­ten til pro­ble­mets kjer­ne, som så blir vans­ke­lig å løse psyko­te­ra­peu­tisk. Psy­ko­far­ma­kas virk­ning vil lig­ne effekt, men i vir­ke­lig­he­ten dem­per man bare sym­pto­me­ne på noe reelt, og så risi­ke­rer man å for­ver­re pro­ble­met på lang sikt, for­di man til­la­ter det å vokse.

– Vilt sce­na­rio: Der­som man had­de fjer­net alt av psy­ko­far­ma­ka, mener du vi vil­le vi hatt en fris­ke­re befolk­ning? 

– Hvis man fort­set­ter å bru­ke medi­si­nen slik vi gjør i dag, ja, så tror jeg fak­tisk det ska­der fle­re men­nes­ker enn den gag­ner. Men for meg hand­ler det om å bru­ke medi­si­nen på en annen måte og i langt kor­te­re tid av gan­gen, så man ikke risi­ke­rer å bru­ke halve eller hele år på å kom­me ut av den. Der­som ret­nings­lin­je­ne for bruk av psy­ko­far­ma­ka var mer evi­dens­ba­sert og man lyt­tet mer til pasi­en­te­ne og de tid­li­ge­re psy­ko­far­ma­ka-bru­ke­re, så vil­le det hjul­pet.

Søren­sen utta­ler seg på gene­relt grunn­lag, basert på sine erfa­rin­ger. Gate­ma­ga­si­net MOT hører med Sta­tens Lege­mid­del­verk om hvor­dan de arbei­der for å for­mid­le kunn­skap om abs­ti­nen­ser som føl­ge av psy­ko­far­ma­ka-ned­trap­ping. Da sva­rer over­lege ved Sta­tens Lege­mid­del­verk, Mor­ten Fincken­ha­gen på spørs­må­le­ne våre.

– Psy­ko­log mener det er for dår­lig for­mid­ling i dag, om abs­ti­nen­ser som føl­ge av psy­ko­far­ma­ka-ned­trap­ping. Han mener at pasi­en­ter og all­menn­he­ten ikke er godt nok infor­mert om at sym­pto­me­ne man får ved ned­trap­ping av psy­ko­far­ma­ka kan være abs­ti­nen­ser iste­den­for sym­pto­mer som bekref­ter en psy­kisk lidel­se – som belegg for at pasi­en­ten tren­ger medi­si­nen. Hvor­dan job­ber Lege­mid­del­ver­ket for å for­mid­le kunn­skap om abs­ti­nen­ser som føl­ge av psy­ko­far­ma­ka-ned­trap­ping?

– Lege­mid­del­ver­ket dri­ver ikke aktiv infor­ma­sjon til befolk­nin­gen om det­te, men pak­nings­ved­leg­get inne­hol­der gans­ke detal­jer­te opp­lys­nin­ger. I størst mulig grad bør legen infor­me­re pasi­en­ten grun­dig om for­ven­te­de virk­nin­ger og bivirk­nin­ger og ta hen­syn til pasi­en­te­nes egne øns­ker. Tro­lig er det man­ge pasi­en­ter som får for­skre­vet psy­ko­far­ma­ka på grunn av mang­len­de kapa­si­tet og lang vente­tid.

– Psy­ko­log mener ikke at det er for lite forsk­ning på fel­tet, men sav­ner mer evi­dens­ba­sert forsk­ning og mind­re selek­tiv forsk­ning (som går i medi­sin­in­du­stri­ens favør). Er for­mid­lin­gen om abs­ti­nen­ser som føl­ge av psy­ko­far­ma­ka-ned­trap­ping godt nok kjent i dag, mener Lege­mid­del­ver­ket?

–  Jeg ten­ker at det er under­kom­mu­ni­sert. Fra tid til annen får vi per­son­li­ge his­to­ri­er fra folk som har stre­vet med å bli kvitt sym­pto­mer som de ikke trod­de skul­le være noe pro­blem. Det er et dilem­ma for fast­le­ger der­som en pasi­ent har stått len­ge på for eksem­pel SSRI og skal slut­te, og så får noen svært plag­som­me sepo­ne­rings­sym­pto­mer. Da kan både lege og pasi­ent bli utryg­ge på om det er ufor­svar­lig å slut­te eller om de bør fort­set­te. Vi er opp­tatt av at lege­ne har til­gang til gode tabel­ler for ned­trap­ping, så de får kon­kre­te råd.

Les hele artik­ke­len i utga­ve nr. 4 av Gate­ma­ga­si­net MOT 2023