Daglig leder ved Sammensenteret i Kristiansand, Robin Suckow, tror en nedleggelse vil få store konsekvenser.
Tekst: Madeleine Mellemstrand og Maja Hagen Torjussen
Foto: Madeleine Mellemstrand
Helsedirektoratet kuttet millionbeløp til IOGT-stiftelsen som drifter Sammensenteret, et lavterskeltilbud til mennesker med rus- og psykiatriutfordringer.
Som følge av kuttet må to av fire sentre i Norge legges ned. Det kan ramme Sammensenteret i Kristiansand.
Brukerne på Sammensenteret i Kristiansand fortviler.
– Hvis Sammensenteret legger ned, har jeg ingen andre plasser å være, sier Tommy.
Han benytter seg kun av tilbudet på Sammensenteret, og har ingen interesse av å være noe annet sted.
– Her får jeg god mat, i tillegg til ro og fred. Jeg frykter at flere mennesker med rusutfordringer kommer til å samle seg i sentrum hvis Sammensenteret legges ned, og da blir det flere problemer og uro i byen, sier han.
Dette er veldig trist og leit. Jeg kjenner de som går her fra gammelt av, og samlingsstedet betyr mye for meg sosialt. Hvis det nå skal stenge, tror jeg det blir trøbbel i byen.
– Trist og leit
Også Sveinung er daglig bruker av Sammensenteret. Han er enig med Tommy.
– Dette er veldig trist og leit. Jeg kjenner de som går her fra gammelt av, og samlingsstedet betyr mye for meg sosialt. Hvis det nå skal stenge, tror jeg det blir trøbbel i byen. Sammensenteret har en veldig god misjon i byen, sier Sveinung.
Robin Hansen Suckow tar seg av den daglige driften på Sammensenteret i Kristiansand. Dersom senteret nå må legges ned, vil det først og fremst ramme dem som trenger det mest, mener han.
– Folk som trenger tilbudet sårt daglig, mister et trygt sted å være. Her får de sosial kontakt, i tillegg til mat som har en forebyggende effekt.
Vi er det eneste stedet i byen som ikke er knyttet opp til en religion.
Frykter økt kriminalitet
I dag er Sammensenteret et samlingspunkt i byen, med flere helsefremmende tiltak.
– Her får brukerne mulighet til å klippe seg og stelle føttene, for eksempel. Helse og velvære er viktig for å styrke selvfølelsen. Vi har også ulike aktiviteter som blant annet jam, som er ekstremt viktig for mange sosialt.
Også Suckow tror en mulig nedleggelse vil få store konsekvenser.
– Hvis vi må stenge, vil det bli større ansamlinger av mennesker fra rusmiljøet i parken, og det vil bli mer kriminalitet i byen. Det er ikke plass til alle på ett sted, og folk har ulike preferanser. Vi er det eneste stedet i byen som ikke er knyttet opp til en religion, sier han.
Magne er fast besøkende på Sammensenteret. Han mener det er umenneskelig å stenge ned.
– Vi mennesker har ulike behov, og jeg trives her. Dette er umenneskelig. Skal vi sendes ut på gata og tigge mat, spør han.
Vanskelig og vond beslutning
NRK skrev at sentrene den 15. april skal bestemme hvilket av de fire Sammensenteret som skal legge ned.
Styreleder for IOGT, Ørnulf Thorbjørnsen, sier at de sannsynligvis ikke har kommet så langt innen da. Den 15. april er fristen for administrasjonens forslag til styret, som skal behandles i styremøtet 19. april.
Styrelederen legger ikke skjul på at dette blir en vanskelig og vond beslutning.
– Vi klaget på vedtaket, men fikk ikke klagen innvilget av Helsedirektoratet.
Flere tilbud sikrer at rusavhengige får hjelpen og støtten de trenger i hverdagen.
Flere tilbud sikrer hjelp
Monica Cecilie Frivold er styreleder i Rio Agder. På spørsmål om hva som står på spill for rusmiljøet i Kristiansand dersom Sammensenteret legges ned, svarer hun dette:
– Det kan føre til tap av et viktig støttetilbud for rusavhengige i Kristiansand og resultere i økt sosial isolasjon, manglende tilgang til nødvendige ressurser og tjenester, og redusert støtte for rehabilitering og bedring. For mange kan dette bety tap av et trygt og støttende miljø som bidrar til deres vei mot bedring og gjenoppretting.
Hun fortsetter:
– Det bør derfor være flere ulike dagtilbud til rusavhengige i Kristiansand for å møte de varierte behovene og preferansene til en mangfoldig gruppe mennesker som sliter med rusutfordringer.
– Det har åpnet en kafé for samme målgruppe, av Blå Kors, og Shalam har møtested i hjørnet av Kvadraturen. Hva er behovet for Sammensenteret i Kristiansand?
– Selv om kafeene drevet av Blå Kors og Shalam i Kristiansand er verdifulle tilbud, kan behovene til rusavhengige variere sterkt. Flere tilbud sikrer at rusavhengige får hjelpen og støtten de trenger i hverdagen.
Her blir vi en del av aktivitetstilbudet og sammen gir vi et mer helhetlig tilbud.
Kan høyne terskelen
Gatemagasinet MOT flyttet sitt salgskontor i Kristiansand til å ligge vegg-i-vegg med miljøet på Sammensenteret, før jul. Dette, for å gjøre arbeidstilbudet lettere tilgjengelig for mennesker med ruserfaring.
– Det er den direkte kontakten med rusmiljøet som står på spill nå; det å være et lett tilgjengelig tilbud for miljøet, og til stede der de oppholder seg, sier Sunniva Solheim, distribusjons- og sosialfaglig ansvarlig i Gatemagasinet MOT.
– Det er mye høyere terskel for å oppsøke oss om vi ikke er i direkte kontakt med Sammensenteret. Her blir vi en del av aktivitetstilbudet og sammen gir vi et mer helhetlig tilbud.
Solheim, som tidligere var daglig leder for Sammensenteret, meddeler samtidig bekymring for de mange frivillige som jobber på Sammensenteret, som kan risikere å miste sin arbeidsplass.
Tilbake til styreleder i IOGT:
I første fase vil administrasjonen gjøre en vurdering på hvor det gjør minst vondt.
Hvilket tilbud yter reelt mest
– Hvordan vil dere vurdere hvilket senter dere skal legge ned?
– I første fase vil administrasjonen gjøre en vurdering på hvor det gjør minst vondt. Da er det et spørsmål om hvilket av tilbudene som reelt yter mest, men også hvilke andre alternativ som finnes i kommunen. Det er stor forskjell på kommunens bidrag til de forskjellige sentrene, sier styreleder i IOGT.
– En konklusjon kan være at vi må gå en runde med kommunene for å finne løsninger. I første fase kan jeg ikke gjøre annet enn å stole på at administrasjonen gjør en grundig vurdering og at vi får frem et grundig forslag til styremøtet, avslutter Thorbjørnsen.
Enkelte aktiviteter i søknaden faller utenfor formålet med ordningen. Det gjelder blant annet fotpleie, øreakupunktur, frisør og matutdeling.
Aktiviteter utenfor tilskuddsformålet
Avdelingsdirektør Elise Husum ved Helsedirektoratet skriver følgende i en epost:
«IOGT fikk fram til 2022 øremerket tilskudd, men søker nå på en tilskuddsordning som er åpen for andre. Helsedirektoratet må vurdere søknaden fra IOGT opp mot gjeldende regelverk for ordningen, på samme måte som andre søknader.»
Og videre:
«Reduksjonen ble begrunnet med at enkelte aktiviteter i søknaden faller utenfor formålet med ordningen. Det gjelder blant annet fotpleie, øreakupunktur, frisør og matutdeling. Tiltaket ble ellers vurdert i tråd med formålet og målgruppen for tilskuddsordningen.»