Maktmennesker beskytter seg med en mur av sanne og usanne tanker, og er redd for å bli avslørt av intuitive mennesker, mener psykiater Jan Karlseng. Foto:privat
Tekst: Maja Hagen Torjussen
Hvem: Jan Karlseng
Yrke: Pensjonert psykiater. Forfatter av boken Sjelen: – å forstå det viktigste ved et menneske, Skogen forlag 2020
Sted: Oslo
– Nylig skrev du i en kommentar på en Facebook-tråd: «Vi har en lang historie der maktmennesker motarbeider og gjør narr av intuisjon. Det blir en overfladisk kultur uten kontakt med sin indre sannhet. Som vi sier i psykologien, dypest sett vet du svaret.» Hvordan kan perspektivet ditt om sjelen være nyttig i psykiatrien og behandling av pasienter?
– Den er vår innerste natur. Vi får alle opp tanker og opplevelser herfra. Og i mange land er det å rette oppmerksomheten og forenes med sjelen livets mening. En psykolog som har skrevet om temaet, sa at når hun møtte mennesker som slet, tenkte hun at de hadde noe sterkt og kraftfullt i seg som var skjult bak vanskelige tanker og opplevelser. Dette sterke i oss, som vi kan kalle klar bevissthet, eller sjel, lærte jeg ingenting om i min utdannelse på vei til å bli lege og psykiater, her i Norge. Det er mildest talt uheldig, for her trengs mye kunnskap og refleksjon. Det gjelder å gjense, gjenfinne og gjenoppdage vår virkelige identitet og gjøre oss helere.
– Du skrev videre «Som Einstein og tusenvis av mennesker har sagt, at intuisjonen og vår innerste natur, også kalt vår sjel, er det kloke i mennesket mens det rasjonelle er vår enkle tjener. Vi har skapt et samfunn som dyrker tjeneren og gjemmer bort det kloke idealistiske hos oss selv.» Sitter man på Stortinget og argumenterer med intuitive oppfatninger, får man høyst sannsynlig ikke gjennomslag med mindre retorikken er berusende god. Hvor tilregnelig er intuisjonen vår?
– Vår intuisjon er alltid sann. Å lytte til den er viktig. Det å forsøke å komme i kontakt med vår spontane indre stemme har alltid vært sentralt i menneskets historie i alle samfunn, til alle tider. Den er et klart eksempel på det komplekse mennesket; det store vi egentlig er. Intuisjonen gis lite oppmerksomhet på skoler og universitet, den trenes lite, den ignoreres og blir lite lyttet til, selv om mange av livets viktige utsagn og oppdagelser er intuitive. Etter lang tids undertrykkelse er de fleste av oss lite trent til å lytte til den og vi har store utfordringer med å skille intuisjon, følelser og tanker fra vårt egoistiske sinn.
Karlseng utdyper:
– Intuisjonen åpenbarer seg som et glimt, noe spontant som snakker til oss fra et gåtefullt intelligensfelt eller informasjonsfelt som befinner seg inni vår kropp, eller utenfor. Dette feltet som også kalles vår sjel eller kreativ klar bevissthet har blitt beskrevet av utallige mennesker siden tidenes morgen, og stadig flere psykologer og universitetsfolk jeg har snakket med etter utgivelsen av boken (Sjelen – å forstå det viktigste ved et menneske, 2020, Skogen forlag red.anm), synes kunnskap om intuisjon, klar bevissthet og sjel er etterlengtet og svært viktig for at vi skal forstå oss selv.
Vi har store utfordringer med å skille intuisjon, følelser og tanker fra vårt egoistiske sinn.
– Da jeg ringte deg for å høre om du ville stille opp til spalta Motstemmen for å gi et annerledes blikk på kjente tematikker, sa du at: «Makten synes intuisjonen er ubehagelig». Vil du utdype hva du legger i det?
– Maktmennesker beskytter seg med en mur av sanne og usanne tanker, og er redde for å bli avslørt av intuitive mennesker. For intuitive mennesker kan se gjennom deres forsvar.
– Det var da du pensjonerte deg som psykiater at du fordypet deg i det du mener er en dyp sannhet som vi har glemt i vårt samfunn. Den dype sannheten vi nærmest fornekter, er det du kaller for sjelen. Hvordan definerer du sjelen?
– I den gamle psykologien fra India, Kina og en rekke andre land, skilles sjelen fra personligheten. Her snakker de om at personligheten er vårt ytre selv, mens sjelen er vårt indre selv. Sjelen har mange navn: vår innerste natur, den klare bevisstheten i oss, enhetsfeltet, informasjons- eller intelligensfeltet, det fast urokkelige som betrakter hva vi gjør, din stabile idealisme, ditt usårlige senter og ditt virkelige jeg, ånden, den uendelige bevissthet, den rene væren i deg.
– Vi kan se for oss en trakt. Øverst har vi vår dagsbevissthet, som er vår daglige tilstedeværelse. Her er en god miks av stabile og modne og umodne eller ustabile personlighetstrekk. Vi har vår usikkerhet, frykt, arroganse, motstand, åpenhet, nærhet, ydmykhet, vår nestekjærlighet her. Beveger vi oss nedover i trakten som vi gjør, de gangen vi greier å være mer i stillhet, der tankene i hodet minker, kommer vi snart i berøring med sunnere områder der vi er mer samlet og mer rolige. Og helt nederst i trakten er sjelen; vår klare kreative bevissthet.
– Sjelen veileder personligheten. Den vet svarene på våre utfordringer, som vi sier det i psykologien. Og er du der, får du en visshet at du er forankret i noe mye større enn ditt ego. Du er lik bølgen er en del av havet. Dette har tusenvis av mennesker beskrevet og snakket om.
Vår intuisjon er alltid sann. Å lytte til den er viktig.
– Og i veien for sjelen står det du kaller for «rasjonelle tjenere». Hva er en rasjonell tjener?
– Det som er rasjonelt preges av fornuft og logikk. Det er vår arbeidshest, vår trofaste tjener som kalkulerer, vurderer og skaper logiske og rasjonelle tanker og er nyttig til å finne enkle løsninger, kopierer andres tanker og ideer, og skaper en og en mur som stenger for intuisjonen og sjelen. Etter min mening er disse rasjonelle tjenere hovedskaperen av vårt egoistiske sinn.
– Siden opplysningstiden har vi bygget videre på et rasjonelt system som i stor grad indoktrineres i oss gjennom skolegang og universitet. Hva gjør dette med makt, og hva gjør dette med balansen mellom det rasjonelle og det intuitive?
– De rasjonelle menneskene har altfor lenge fått diktere premissene for hva som er sant og galt. De hevder helt feilaktig at det vi kan se og høre er virkeligheten. Alt annet er useriøst. Da Norges første professor i psykologi, Harald Scheldrup, i cirka 1946 ønsket å ha undervisning om sjelen og intuisjon, ble han avvist av ledende folk på universitet. De mente intuisjon og sjel var noe svermerisk tøv. Denne feiltagelse finnes enda i vår skoler. Dette er grunnen til at økonomer og ingeniørtanker kan snike seg inn på stadig nye områder, som i helsevesenet.
– Nøkkelordet er å få balanse mellom rasjonalitet og intuisjon eller sjel. Deretter vil en naturlig bevisstgjøring finne sted der mer og mer av vårt egoistiske sinn vil forsvinne. Som de sier: «Egoets død er sjelens fødsel». Å ta bort mest mulig av vår egoisme vil minske vår frykt og i ytterste konsekvens skape fred mellom folkegrupper. En psykologisk forståelse og forklaring bør snart komme inn i forhold til de store utfordringer vi står overfor i dag.
Les hele artikkelen i utgave nr. 1 av Gatemagasinet MOT 2024