Tekst og foto: Gwen Hanssen
Dagen ble markert fredag 30. august i Kristiansand.
– Denne dagen angår oss alle. Det er den viktigste dagen som oppsummerer arbeidet vårt, sier spesialsykepleier Chriss Voll fra Feltsykepleien i Kristiansand kommune.
Flere aktører har samlet seg i Markens gate i Kristiansand for å markere Verdens overdosedag.
Voll jobber til daglig med mennesker i aktiv rus. Han mener markeringen tydeliggjør viktigheten av lavterskelarbeidet.
– Overdosetallene for 2023 er 370 på landsbasis. I Agder var det 23 og i Kristiansand er det 9. At noen velger å ta sitt eget liv, berører et helt samfunn, sier Voll.
Står sammen
Dagens budskap kommer tydelig frem på t‑skjorter og hjerter som henger på standen. Hver t‑skjorte signaliserer et liv som har gått tapt. Ett tall på statistikken er noens mor, onkel eller sønn. Det er mange pårørende per overdose.
– Det er for å markere at det angår oss alle. «Kvinne 35» har blitt borte. Neste gang kan det være «Gutt 15», «Svigermor 52» eller «Bror 44», sier Voll.
Mistet mange
Monica Cecilie Frivold som er styreleder for RIO Agder er også til stede under markeringen.
Til daglig jobber hun med å forbedre mennesker i aktiv rus sine rettigheter og helse. Denne dagen er personlig for henne, ettersom hun selv har mistet flere nære til overdose.
Ifølge Frivold føler mange personer med rusutfordringer seg som annenrangs borgere, og mange opplever å ikke bli tatt på alvor i helsevesenet.
– Dette er en viktig sak som jeg vil ha mer fokus på, sier Frivold
Viktig markering
Hver dag er Feltsykepleien ute og driver oppsøkende arbeid blant mennesker i aktiv rus. Lavterskeltilbudet er ment for dem som av ulike årsaker har vanskelig for å benytte seg av kommunens helsetilbud. Markeringen er viktig for arbeidets synlighet.
– Det understreker arbeidet vi driver med. Det vi gjør 365 dager i året er å jobbe ut mot brukerne. Vi ønsker å påvirke med å være til stede her i Kristiansand i dag, og samtidig være en støtte for pårørende. Det er mange pårørende per overdose og det er mange som kjenner på ensomhet, utenforskap og skam, sier Voll og fortsetter:
– Ved å vise oss frem på denne måten, synliggjør vi et budskap som må spres. Vi står sammen for å forebygge overdoser.