Gatemagasinet MOT

– Jeg kjen­te på at vi ikke gjor­de nok for bar­na. Våre ansat­te treng­te mer kom­pe­tan­se, sier region­le­der Lene Dani­el­sen i Lærings­verk­ste­det. De har kur­set sine ansat­te i vold og sek­su­el­le over­grep mot barn siden 2017. Foto: Ole Dag Kvam­me

Stor innsats for å beskytte barn mot overgrep

Sat­sin­gen på opp­læ­ring av barne­hage­barn og barne­hage­an­sat­te om vold og sek­su­el­le over­grep gir resul­ta­ter. Eks­pli­sit­te fil­mer og teg­nin­ger får i gang sam­ta­ler.

Tekst: Ole Dag Kvam­me

En for­mid­dag sent om høs­ten i fjor sat­te to ansat­te seg ned med før­skole­bar­na i den pri­va­te barne­ha­gen i Kris­tian­sand. Det var sam­lings­stund om vold og sek­su­el­le over­grep.

Hvert år gjen­nom­fø­rer Lærings­verk­ste­dets barne­ha­ger fire sam­lings­stun­der over én måned med før­skole­barn på fem og seks år.

De er all­tid to ansat­te om sam­lings­stun­den: En snak­ker med bar­na, viser teg­nin­ger eller fil­mer, og tar tak i de vans­ke­li­ge orde­ne.

Den and­re kol­le­ga­en føl­ger med på bar­nas reak­sjon: Rea­ge­rer noen av bar­na spe­si­elt, sier noe rart? Kan de være utsatt for noe?

Den­ne fre­dags for­mid­da­gen tar ei jen­te bladet fra mun­nen:

– Pap­pa slår meg, sa hun.

Tusen­vis av før­skole­barn får opp­læ­ring i vold og sek­su­el­le over­grep i barne­ha­ger. Hvert år får bar­na høre hva som er lov å gjø­re med krop­pen deres, og barne­ha­ge­ne avdek­ker sam­ti­dig alvor­li­ge over­grep mot bar­na. Her kur­ses barne­hage­an­sat­te i meto­den. Foto: Ole Dag Kvam­me

Vik­tig sat­sing

«Oj, sier du det?» kom­men­te­rer en ansatt for­sik­tig. Det blir ikke gjort noe stort num­mer ut av det der og da. Etter­på snak­ker de to ansat­te mer med jen­ta. Måten hun snak­ker på, og hva hun for­tel­ler, gjør de ansat­te bekym­ret. Alt tyder på at jen­ta kan ha vært utsatt for både vold og sek­su­el­le over­grep.

Barne­ha­gen mel­der saken til barne­ver­net. Gate­ma­ga­si­net MOT har ikke inn­syn i sakens vide­re gang.

Region­le­der for Lærings­verk­ste­det Agder Lene Dani­el­sen trek­ker frem den­ne saken som et eksem­pel på hvor vik­tig og rik­tig det er å sat­se på områ­det. Det var hun som tråk­ket til etter et per­so­nal­møte om små­barn og sek­su­el­le over­grep i 2016.

– Jeg kjen­te på at vi ikke gjor­de nok for bar­na. Våre ansat­te treng­te mer kom­pe­tan­se, sier Dani­el­sen.

De svært erfar­ne sosio­no­me­ne Inger Lise Ander­sen og Siri Søfte­stad øns­ket å til­by de som er nær­mest bar­na i hver­da­gen en måte å nær­me seg tema­et på. I sam­ar­beid med Lærings­verk­ste­det utar­bei­det de sam­ta­le­verk­tøy­et «Krop­pen er min». Det­te har Dani­el­sen og kol­le­ga Kir­sten Stens­vold rul­let ut til ansat­te i rundt 40 barne­ha­ger årlig.

– Vi til­bød også Kris­tian­sand kom­mu­ne å være med på spleise­la­get. Kom­mu­nen tak­ket nei. De har like­vel begynt å bru­ke det i etter­tid. Det er vi bare gla­de for, sier Dani­el­sen.

Hos Lærings­verk­ste­det får hele per­so­nal­grup­pen et tolv­ti­mers kurs i vold og over­grep. Noen peda­go­gis­ke lede­re får i til­legg opp­læ­ring i bruk av sam­ta­le­verk­tøy­et de bru­ker i sam­lings­stun­de­ne.

Der­med har Søfte­stad og Ander­sen de sis­te åre­ne kur­set hundre­vis av ansat­te i vold og over­g­reps­tre­ning på barne­ha­ger over hele Agder.

Omstrid­te fil­mer

Uav­hen­gig av arbei­det i Agder, utar­bei­det NRK Super og Redd Bar­na en tegne­film for å mot­vir­ke vold og over­grep mot barn i 2017. Redd Bar­na utvik­let også et eget sam­ta­le­verk­tøy til bruk i barne­ha­ger. Seri­en «Krop­pen min eier jeg» ble popu­lær, og fil­me­ne ble raskt en del av sam­lings­stun­de­ne for bar­na, også i Agder.

Fil­me­ne har en direk­te stil. Gjen­nom teg­nin­ger vises hva som er greit og ikke greit.

En idretts­tre­ner vil ha gut­ten Fill til å ta på sin eri­ger­te penis. Fill skal for­stå at det­te tren­ger han ikke. Det er galt. I en annen sce­ne vil en onkel ha Fie til å fik­le med peni­sen hans, og gi hen­ne pen­ger for deres hem­me­lig­het.

NRK utstyr­te fil­me­ne med alders­gren­se seks år, mens de ble brukt i barne­ha­ger for yng­re barn. I fjor skap­te fil­me­ne opp­styr i Kris­tian­sand.

Fle­re barne­ha­ger bru­ker NRK-fil­me­ne fra 2017 som sam­ta­le­verk­tøy. Fil­me­ne skap­te støy i Kris­tian­sand i 2023, men er i bruk over hele Nor­ge unn­tatt i Kris­tian­sand kom­mu­ne. Skjerm­dump: NRK SUPER/REDD BARNA

Kom­mu­nen ble gjort opp­merk­som på alders­gren­sen, og fant ut at de treng­te sam­tyk­ke fra for­eld­re­ne for å bru­ke fil­men. Det øns­ket ikke kom­mu­nen å gjø­re, og fjer­net fil­me­ne fra under­vis­nin­gen.

– Ingen alders­gren­se

I Tøns­berg klør film­ska­per Trond Jacob­sen seg i skjeg­get. Pro­duk­sjons­sel­ska­pet Bifrost laget fil­me­ne, men avvi­ser at de ikke pas­ser i barne­ha­ge­ne.

– NRK er nødt til å ha en vei­le­den­de alders­gren­se for barn som skal se fil­men ale­ne. For bruk i under­vis­nings­sam­men­heng med voks­ne er det ingen alders­gren­se, sier Jacob­sen.

Redd Bar­na anbe­fal­te også fil­me­ne sam­men med et opp­læ­ringsopp­legg for barne­ha­ger.

I Agder bestem­te Lærings­verk­ste­det seg for å hen­te inn sam­tyk­ke fra for­eld­re, og har fort­satt å bru­ke fil­me­ne.

– Vi har et opp­legg som varer i en måned for de elds­te bar­na året før de begyn­ner i sko­len. Fil­me­ne er gode verk­tøy for å star­te sam­ta­ler med bar­na, sier Dani­el­sen.

Hun har bestemt seg for å si det­te klart, selv om det kan bli støy.

– Vi tror på det vi gjør. Fil­me­ne gjør det kon­kret med tan­ke på å for­stå hva som er lov og ikke lov. Så vi synes de er vik­ti­ge verk­tøy, sier hun.

Barne­ha­ger mot vold og over­grep

Gate­ma­ga­si­net MOT er til ste­de når rundt 15 peda­go­gisk ansat­te like før advents­ti­den sam­les en man­dag mor­gen til kurs hos Lærings­verk­ste­dets barne­hage på Just­vik i Kris­tian­sand.

Peda­go­ge­ne fra uli­ke Kris­tian­sand-barne­ha­ger får seg en kopp kaf­fe. Så set­ter de seg i ring rundt Ander­sen og Søfte­stad. Nå skal de lære å snak­ke om vold og over­grep med bar­na.

– For bar­na er hele krop­pen natur­lig. Det er vi voks­ne som blir litt rare og flaue over å snak­ke om den, sier Ander­sen.

Det blir stil­le i rom­met.

– Nå skal vi øve på å snakke om det. For hva er vondt, hva er godt, og hva er ekkelt å snakke om? Da kommer dette med tissen og rompa frem. For barna er kroppen enklere, mens det kanskje er vanskeligere for de voksne, forklarer Andersen.

Kli­nisk sosio­nom Inger Lise Ander­sen (t.v.) og sosio­nom Siri Søfte­stad holdt i novem­ber kurs for Lærings­verk­ste­dets peda­go­gis­ke ansat­te i Kris­tian­sand. – For bar­na er hele krop­pen natur­lig. Det er vi voks­ne som blir litt rare og flaue over å snak­ke om den, sier Ander­sen. Foto: Ole Dag Kvam­me

Gate­ma­ga­si­net MOT for­la­ter rom­met, og tar sene­re en prat med Ander­sen, som øns­ker å pre­si­se­re:

– Barn synes jo ikke at tiss og rom­pe er ekkelt, men noen barn kan ha neg­a­ti­ve eller blan­de­de følel­ser knyt­tet til de kropps­de­le­ne. Der­for er det vik­tig at vi und­rer oss sam­men med bar­na om hva de synes selv, og ikke hva vi voks­ne måt­te mene og føle, sier Ander­sen.

Hun under­stre­ker at hun og Søfte­stad skal lære de ansat­te å snak­ke med bar­na om krop­pen, om gren­ser, hvem som bestem­mer og om gode og von­de hem­me­lig­he­ter.

– Vi skal øve på å snak­ke med barn når vi blir bekym­ret for dem, eller når de kom­mer med utsagn vi stus­ser over, sier Ander­sen.

Sti­ne Sofies Stif­tel­se

Søfte­stad og Ander­sen kur­ser ansat­te i Kris­tian­sand kom­mu­ne og en rek­ke and­re ste­der. De er ikke ale­ne om å kur­se barne­hage­an­sat­te om sek­su­el­le over­grep.

Hos Sti­ne Sofies Stif­tel­se i Grim­stad er barne­hage­pe­da­gog og fag­råd­gi­ver Ole-Mor­ten G. Mou­r­idsen på vei hjem fra nok et barne­hage­kurs på Nord­vest­lan­det.

Han rei­ser lan­det rundt med stif­tel­sens spe­sial­kurs for barne­ha­ger – Sti­ne Sofie Barne­hage­pak­ke.

I mot­set­ning til kom­mu­ne­ne på Agder begren­ser ikke stif­tel­sen seg til de størs­te bar­na, men under­vi­ser ansat­te i vold og over­grep mot alle alders­grup­per.

– Vi til­byr opp­læ­ring også i å tol­ke sig­na­ler fra både ett- og toårin­ger, så vel som stør­re barn, sier Mou­r­idsen.

Siden star­ten i 2019 har stif­tel­sen kur­set rundt 1200 barne­ha­ger. Etter å ha mot­tatt en penge­gave fra en bank, til­byr stif­tel­sen kur­set gra­tis til barne­ha­ger i alle kom­mu­ner på Sør­lan­det i 2025 og 2026.

Kur­set går over tre dager, med seks uker mel­lom hver sam­ling. Stif­tel­sen kur­ser kun sty­re­ren og én ansatt. Der­et­ter skal dis­se kur­se sine kol­le­ger, for­kla­rer Mou­r­idsen.

– Anbe­fa­ler fil­me­ne

I lik­het med kol­le­ga­ene i Agder anbe­fa­ler også stif­tel­sen seri­en til NRK Super.

– Vi har ikke sam­ar­beid med Redd Bar­na og NRK, men vi anbe­fa­ler barne­ha­ge­ne å bru­ke fil­me­ne. De er gode verk­tøy, sier Mou­r­idsen.

Han har regist­rert at Kris­tian­sand kom­mu­ne har fjer­net dem fra barne­ha­ge­ne.

– Vi respek­te­rer val­get Kris­tian­sand kom­mu­ne har tatt, men så vidt vi vet, har ingen and­re kom­mu­ner i Nor­ge gjort det sam­me.

Mate­ria­let fra Sti­ne Sofies Stif­tel­se inne­hol­der teg­nin­ger som også er eks­pli­sit­te. Det er teg­nin­ger av voks­ne som gir gode klem­mer, som leser for bar­na og er posi­ti­ve. Sam­ti­dig har de også teg­nin­ger av voks­ne som slår, hol­der barn i armen, eller utøver annen neg­a­tiv atferd, som kjef­ting.

– Vi har det sam­me på sek­su­ali­tet. Først snak­ker vi om og viser hva som er lov, sunt og greit. Det er fint å ta på seg selv og kose. Men så viser vi også hvor det ikke er greit å ta. Vi har teg­nin­ger av en mann som sit­ter med buk­se­ne på knær­ne og har tis­sen ute. Vi har man­ge sam­ta­ler med bruk av dis­se bil­de­ne. Vi har mini­malt med erfa­rin­ger hvor bar­na blir red­de eller synes det er ube­ha­ge­lig. De spør mye, fni­ser og ler. Det kan være anner­le­des for et barn som har erfa­rin­ger, og vi lærer også bort hvor­dan de ansat­te skal snak­ke med bar­na om å for­tel­le til noen. Vi vet jo at over­gre­pe­ne først og fremst skjer blant bar­nas nær­mes­te, men vi snak­ker med dem om at det tren­ger ikke bare være mam­ma og pap­pa, sier Mou­r­idsen.

Han bekref­ter også at det vir­ker: Fle­re antat­te volds- og over­g­reps­sa­ker er avdek­ket.

– Når de ansat­te blir trent på hvor­dan snak­ke med barn, og hvor­dan de kan tol­ke bar­na, blir de tryg­ge. Vi får tyde­li­ge til­bake­mel­din­ger om at barne­hage­an­sat­te føler seg tryg­ge­re i å se og hand­le ved bekym­ring, og at det opp­da­ges fle­re over­grep, sier Mou­r­idsen.

Kris­tian­sand fort­set­ter uten

I Kris­tian­sand fort­set­ter sat­sin­gen mot vold og over­grep i barne­ha­ge­ne, men uten NRK-fil­me­ne.

– Vi fort­set­ter uten fil­me­ne, og har satt opp nye fer­dig­hets­tre­nings­kurs. Vi job­ber kon­ti­nu­er­lig for å utvik­le vårt mate­ri­ell, sier kom­mu­nal­sjef for barne­ha­ger i Kris­tian­sand, Gud­run Svens­son.

Hun viser til at fil­me­ne fra NRK var en mind­re del av under­vis­ningsopp­leg­get fra Ander­sen og Søfte­stad.

– NRK-fil­me­ne var både gode og inter­es­san­te, men vi måt­te for­hol­de oss til at seks­års­gren­sen inne­bar at de ikke kun­ne benyt­tes uten sam­tyk­ke, sier Svens­son.

Hun regist­re­rer at dis­ku­sjo­nen går.

– Jeg kan godt for­stå at de som har vært vant til å bru­ke fil­me­ne, sier «ok hva nå?». Men vi synes opp­leg­get vi har er vel­dig bra og sto­ler på det peda­go­gis­ke til­bu­det vi har godt imple­men­tert. Det er jo også i sta­dig utvik­ling, sier Svens­son.

– Vi sam­ar­bei­der med alle

Og hva med Ander­sen og Søfte­stad, som under­vi­ser barne­hage­an­sat­te i Agder både med og uten fil­me­ne?

– Vi sam­ar­bei­der med alle, uav­hen­gig av hvil­ke løs­nin­ger de vel­ger, men vi går god for fil­me­ne på NRK Super. Vi ten­ker at barn som ikke selv har opp­levd sek­su­el­le over­grep ikke kla­rer å for­stå hva det inne­bæ­rer, mens det kan være gjen­kjen­nen­de for barn som har opp­levd det selv, sier Ander­sen og fort­set­ter:

– I en trygg ram­me sam­men med voks­ne de kjen­ner er det­te til hjelp for dem som tren­ger det aller mest. Vårt opp­legg er et kom­mu­ni­ka­sjons­verk­tøy, der de voks­ne i barne­ha­gen und­rer seg sam­men med bar­na om uli­ke tema­er, og må ikke for­veks­les med et under­vis­ningsopp­legg der voks­ne belæ­rer bar­na. Vi tror det både kan styr­ke bar­na i det fore­byg­gende­ar­bei­det, og erfa­ring viser at det også kan bidra til å avdek­ke over­grep og kren­kel­ser. Vi er til­hen­ge­re av å bru­ke få kon­kre­ter, som fil­mer, teg­nin­ger eller duk­ker, for­di det noen gan­ger kan begren­se mer enn det styr­ker sam­ta­len. Sam­ti­dig ser vi at man­ge barn liker fil­me­ne, og de kan være et godt hjelpe­mid­del for de voks­ne.

 

Red til­leg­ger føl­gen­de infor­ma­sjon den 27.02.2025: Den­ne saken ble først pub­li­sert i MOT utga­ve 2025-01.